Echipa Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR)  a participat astăzi, 6 aprilie 2022, la conferința de închidere a proiectului „Instrumente de sistematizare a legislației de monitorizare și de evaluare în administrația publică” implementat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA).

Reprezentanții UNCJR și a celorlalte structuri asociative din administrația publică locală, Asociația Municipiilor din România (AMR), Asociația Orașelor din România (AOR) și Asociația Comunelor din România (ACoR) au făcut parte din grupul de lucru, alături de reprezentanți ai mediului academic și ONG-urilor, participând la toate atelierele de lucru.

Împreună am supus dezbaterii probleme din practica administrației publice locale, contribuind la elaborarea unui proiect de act normativ simplu, clar și concis care să determine performanță în administrația publică, transparență și servicii publice de calitate. Administrația publică locală este cea mai apropiată de cetățeni, cunoscând cel mai bine nevoile și dorințele acestora.

Scopul proiectului a fost elaborarea unui proiect de cod de procedură administrativă. Acesta reprezintă cadrul normativ general pentru activitățile administrative de la nivelul autorităților și instutuțiilor publice atât centrale cât și locale. Codul de procedură administrativă va fi un instrument pentru administrația publică, va veni în ajutorul celor care iau decizii, formând un set de reguli cadru care să asigure transparența administrației, stabilirea unor mecanisme de control administrativ sau judiciar ușor accesibile.

Rezultatele proiectului:

  1. Planul integrat pentru simplificarea procedurilor administrative aplicabile cetățenilor
  2. Planul de acțiuni pentru implementarea etapizată a managementului calității în autorități și instituții publice 2016-2020
  3. Codul de procedură administrativ

În cadrul proiectului menționat mai sus, la sesiunea „Managementul caltății în administrația publică”, unde au fost prezentate proiecte de succes și bune practici au fost premiate 11 instituții publice, din care zece sunt din adimistrația publică locală, respectiv șase Consilii Județene (Arad, Argeș, Dolj, Ialomița, Neamț și Teleorman).