Comisia Europeană şi Agenţia executivă europeană pentru educaţie şi cultură (EACEA) au deschis recent perioada de depunere a aplicațiilor pentru cererea de propuneri de proiecte Sprijin pentru implementarea Mărcii Patrimoniului European”(European Heritage Label – EHL). Programul prin care se finanţează cererea este „Europa Creativă” 2021-2027.

Obiectiv general: Obiectivul general al cererii este de a sprijini dezvoltarea unei organizații umbrelă a Mărcii patrimoniului european, care să activeze pentru crearea de rețele, colaborarea, formarea și asigurarea de oportunități în rândul părților interesate EHL. Această organizație-umbrelă va fi esențială pentru asigurarea sustenabilităţii iniţiativei, contribuind la punerea în aplicare a obiectivelor sale generale de „întărire a sentimentului de apartenență al cetățenilor europeni la Uniune, în special al tinerilor, pe baza valorilor și elementelor comune ale istoriei și moștenirii culturale europene, precum și la o apreciere a diversității naționale și regionale și consolidarea dialogului intercultural”.

Termenul-limită  pentru depunerea aplicațiilor este de 5 octombrie 2022.

Eligibilitate: orice entitate publică sau privată din ţările participante la program  şi organizaţii internaţionale; activităţile nu se pot desfăşura decât în statele membre ale UE.

Durata proiectului este de maximum 40 de luni, iar implementarea acţiunilor poate să înceapă de la 1 martie 2023.

Buget total disponibil: 3.000.000 EUR

Context: „Marca patrimoniului european”, implementată la nivel european din 2011, este una dintre cele mai valoroase inițiative ale UE pentru a consolida sentimentul de apartenență la Uniune al cetățenilor europeni. Accentul pus pe dimensiunea europeană a siturilor de patrimoniu cultural și pe valorile comune pe care le reprezintă este o trăsătură distinctivă a acestei etichete. Numărul actual de locații EHL (60) este de așteptat să crească în următorii ani; prin urmare, Comisia Europeană consideră că este necesar să se pună în aplicare măsuri care au ca scop creșterea capacităților siturilor EHL, precum și creșterea vizibilității și impactului EHL în general.

În România, două situri de patrimoniu cultural au primit până în prezent această etichetă: Memorialul Sighet din judeţul Maramureş (2017) şi Palatul Comisiei Europene a Dunării din judeţul Galaţi (2021).

Acest apel va sprijini o singură organizație sau un singur consorțiu de organizații, cu un accent special pe patrimoniul cultural și consolidarea capacităților, care sunt active în sectoarele creative și culturale sau care desfășoară activități de consolidare a capacităților și de promovare.

Contact direct pentru detalii şi întrebări la EACEA : [email protected]

Pagina oficială a cererii https://culture.ec.europa.eu/calls/support-for-the-implementation-of-the-european-heritage-label.

Baza legală a cererii: