Comisia Europeană pune la dispoziţia celor interesaţi fonduri pentru reducerea deşeurilor provenite din alimentaţie, bani ce pot fi accesaţi prin cererea de propuneri de proiecte „Granturi pentru părțile interesate pentru a îmbunătăți măsurarea risipei de alimente și pentru a ajuta la implementarea prevenirii risipei de alimente în operațiunile și organizațiile lor”. „Piaţa unică” 2021-2027este programul prin care se finanţează această cerere.

Scopul apelului este de a sprijini părțile interesate din sectorul ospitalității și al serviciilor alimentare pentru a îmbunătăți măsurarea risipei de alimente și pentru a ajuta la implementarea prevenirii risipei. Sectorul include restaurante, hoteluri și servicii de catering (asistență medicală, educație, cantine, transport etc.), atât în ​​sfera publică, cât și în cea privată.

Prin acest apel, Comisia Europeană caută soluții care să fie gata de implementare de către întreprinderile mici și mijlocii, în condiții adecvate de piață și la scară industrială sau comercială. O gamă largă de activități sunt eligibile, cum ar fi integrarea prevenirii risipei alimentare în operațiunile de afaceri, programe de monitorizare a risipei alimentare, materiale de comunicare, dezvoltarea de noi modele de afaceri, programe de formare etc. Propunerile ar trebui să includă un diagnostic inițial al risipei alimentare pentru a se înțelege amploarea problemei și să integreze măsurarea risipei alimentare ca parte a evaluării eficacității inițiativelor propuse.

Termenul-limită  pentru depunerea aplicațiilor: 20 septembrie 2022, ora 17:00 la Bruxelles.

Eligibilitate: orice entitate publică sau privată din ţările participante la program şi organizaţii internaţionale; entităţile fără personalitate juridică pot în mod excepţional participa dacă dovedesc că au capacitatea să implementeze proiectul propus.

Durata proiectului este cuprinsă între 18 şi 24 de luni, iar implementarea acţiunilor poate să înceapă de la 1 ianuarie 2023.

Buget total disponibil: 2.250.000 EUR; se acordă o cofinanţare de 50% şi între 100.000 şi 300.000 EUR/proiect.

Apelul este deschis atât beneficiarilor unici, cât și consorțiilor formate din mai mulţi beneficiari. În cazul consorțiilor, unul dintre beneficiari ar trebui să fie un reprezentant al IMM-urilor.

În UE, aproximativ 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare sunt generate anual, cu costuri asociate estimate la 143 de miliarde de euro. Alimentele sunt risipite de-a lungul întregului lanț de aprovizionare: la fermă, în procesare și fabricare, în magazine, în restaurante și cantine și acasă.

În 2020, Comisia a prezentat „Strategia UE de la fermă la consumator”, care urmărește să facă sistemele alimentare echitabile, sănătoase și ecologice. Reducerea deşeurilor de alimente și a risipei este o parte integrantă a planului de acțiune al Strategiei, care solicită Comisiei să propună până la sfârșitul anului 2023 obiective obligatorii din punct de vedere juridic de reducere a risipei de alimente în UE, pentru a promova progresul către obiectivul global de reducere la jumătate a risipei până 2030.

Contact direct pentru detalii şi întrebări, Agenţia executivă europeană petru sănătate şi digital (HADEA): [email protected]

Pagina oficială a cererii poate fi consultată aici.

Baza legală a cererii:

  • Regulamentul financiar comun 2018/1046 (hyperlink ataşat, versiunea în limba română).
  • Regulamentul UE al programului „Piaţa unică” 2021/690 (versiunea în limba română).
  • Programul anual de lucru 2021-2022 al Comisiei Europene (versiunea în limba engleză).