În data de 19 mai 2022, a avut loc, la Tulcea, Adunarea Generală a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) prezidată de președintele Adrian-Ioan Veștea. La eveniment au fost prezenți, alături de președinții de consilii județene, reprezentanți ai administrației publice centrale, Mircea Abrudean, șeful cancelariei prim-ministrului Nicolae Ciucă, Attila-Zoltán Cseke, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Ioan-Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene, prin intervenție online.
Adrian-Ioan Veștea, președintele UNCJR și președinte al Consiliului Județean Brașov, a asigurat că UNCJR a devenit „vocea” administrației publice locale în dialog cu administrația publică centrală și a devenit un partener al Guvernului în elaborarea legislației cu impact asupra activității județelor.
Mircea Abrudean a transmis mesajul prim-ministrului Nicolae Ciucă referitor la sprijinul acestuia pentru administrația publică locală precum și aprecierea acestuia pentru modul în care județele au gestionat problema refugiaților din Ucraina asigurându-i în continuare de sprijinul Guvernului pentru continuarea procesului de descentralizare administrativă și financiară și în gestionarea problemelor cu care se confruntă comunitățile locale.
Ministrul dezvoltării, lucrărilor și administrației a reiterat importanța dialogului cu administrația publică locală precum și sprijinul pentru UNCJR, asigurând reprezentanții județelor de continuarea reformelor majore precum adoptarea legilor sectoriale pentru descentralizarea competențelor către administrația publică locală, aprobarea Codului Urbansimului și Construcțiilor, promovarea Codului Finanțelor Publice Locale, finanțarea obiectivelor de investiții de la nivelul județelor. De asemenea, a subliniat sprijinul Guvernului cu privire la finanțarea unor obiective de interes județean din fonduri publice naționale și europene.
Prin intervenția sa online, ministrul investițiilor și proiectelor europene a susținut parteneriatul cu unitățile administrativ-teritoriale și a subliniat importanța pe care acestea o au în implementarea și absorbția fondurilor europene. De asemenea, a comunicat deschiderea unor oportunități pentru autoritățile administrației publice locale prin finanțarea extinderii rețelelor de gaze și producerea de energie regenerabilă, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
Gazda noastră a fost președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu. Cu această ocazie, s-a aprobat protocolul prin care „Aude Solidarité” din Franța, prin intermediul UNCJR, donează 20.000 euro pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina, aflați în județul Tulcea.
Membrii Adunării Generale au aprobat trei documente de poziție, după cum urmează:
Poziția UNCJR privind susținerea procesului de descentralizare
„Procesul de descentralizare este unul complex și de lungă durată care trebui să continue pentru a consolida autonomia locală. Astfel, cerem Guvernului respectarea Programului de Guvernare 2021-2024 al Coaliției pentru Dezvoltare, Reziliență și Prosperitate, program pe care noi, președinții de consilii județene l-am susținut, prin care ne-am asumat reluarea și consolidarea procesului de descentralizare a competențelor către administrația publică locală.” – Adrian-Ioan Veștea, președinte al UNCJR.
Documentul de poziție poate fi consultat aici.
Poziția UNCJR cu privire la operaționalizarea Autorităților de Management pentru Programul Operațional Regional la nivelul Agențiilor de Dezvoltare Regională
„Ne dorim ca fondurile europene să ofere o sursă de finanțare stabilă, sigură, direcționată, care poate fi utilizată pentru stimularea relansării economice a fiecărei regiuni. Prin urmare cerem Guvernului să depună toate diligențele pentru descentralizarea către Agențiile pentru Dezvoltare Regională a Programelor Operaționale aferente fondurilor europene din cadrul financiar multianual 2021 – 2027 și orientarea spre beneficiari și rezultate cu impact economic, de mediu și social.” – Adrian-Ioan Veștea, președinte al UNCJR.
Documentul de poziție poate fi consultat aici.
Poziția UNCJR privind finanțarea activității asistenței sociale pentru persoane cu dizabilități și protecția copilului.
„În momentul de față sumele alocate prin legea anuală a bugetului de stat, calculate în funcție de numărul de persoane asistate sau numărul de copii instituționalizați nu acoperă necesarul de fonduri financiare pentru respectarea standardelor de calitate stabilte de legislația în vigoare. Ținând cont de faptul că în proporție de 90% aceste activități sunt finanțate de la bugetul de stat și 10% din sursele proprii ale consiliilor județene, evoluția creșterii prețurilor la alimente, produse industriale și în special al utilităților, considerăm necesară corelarea finanțării de la bugetul de stat cu costurile actuale pentru a putea îndelipni competențele prevăzute de lege.” – Adrian-Ioan Veștea, președinte al UNCJR.
Documentul de poziție poate fi consultat aici.
Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), înființată în 1993, este o organizaţie neguvernamentală, fără scop lucrativ, ce reuneşte toate consiliile judeţene din România ca autorităţi ale administraţiei publice locale. UNCJR are scopul de a promova dezvoltarea economico-socială durabilă şi sustenabilă a unităţilor administrativ teritoriale.