Agenţia Executivă Europeană pentru Cercetare de la Bruxelles (REA) anunţă organizarea unor zile de informare, pe 1 şi 2 februarie a.c., pentru beneficiarii cererilor de propuneri de proiecte prin care se finanţează promovarea internă şi internaţională a produselor agroalimentare din statele membre ale Uniunii Europene. 

Cu acest prilej, potenţialii solicitanţi vor fi sprijiniţi să-şi pregătească aplicaţia.

Cei care vor să se înscrie pot acesa pagina aici.

Finanţările se vor deschide la 19 ianuarie 2023 şi vor fi disponibile până la 20 aprilie 2023. O notă distinctă către toate consiliile judeţene va face obiectul descrierii acestora. Campaniile de promovare şi informare vor putea demara începând din ianuarie 2024.

Context:

Comisia Europeană cofinanțează și, de asemenea, organizează direct campanii și evenimente pentru promovarea produselor agricole europene la nivel mondial. Aceasta se desfășoară sub sloganul „Enjoy, it’s from Europe”, care își propune să conștientizeze eforturile depuse de fermierii europeni pentru a produce produse de calitate. Aceste activități promoționale ajută la creșterea profilului lor pe piețele UE și internaționale, în conformitate cu politica de promovare a UE.

În 2023, Comisia Europeană va aloca 185,9 milioane EUR pentru finanțarea activităților de promovare a produselor agroalimentare sustenabile și de înaltă calitate din UE nu doar în UE, ci în întreaga lume.

În afara UE, țările și regiunile cu un mare potențial de creștere – printre care se numără China, Japonia, Coreea de Sud, Singapore și America de Nord – sunt identificate ca ținte principale ale programelor de promovare. De asemenea, Noua Zeelandă și Australia pot reprezenta noi oportunități de piață pentru exportatorii europeni. Nu în ultimul rând, Regatul Unit rămâne una dintre principalele piețe de export pentru produsele agroalimentare din UE, absorbind 25 % din exporturile din UE-27.

Campaniile selectate îi vor informa pe consumatorii din UE și pe cei de la nivel mondial cu privire la diversele sisteme de calitate ale UE și la etichete precum indicațiile geografice sau produsele ecologice.