Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), alături de partenerii săi din Confederația Europeană a Puterilor Locale de nivel Intermediar (CEPLI), vă invită să participați la dezbaterea europeană „E-democrație – oportunități şi provocări pentru administrațiile județene” (autorități locale de nivel intermediar). Evenimentul are loc care în cadrul „Săptămânii europene a regiunilor şi oraşelor” (EWRC), ediția a 19-a, la data de 13 octombrie 2021.

Dezbaterea va avea loc online de la ora 16:30 (ora de la Bruxelles) și va aborda importanța digitalizării serviciilor cu scopul de a reduce emisiile de dioxid de carbon. Atelierul va explora bunele practici și va dezvolta împreună propuneri pentru îmbunătățirea practicilor de democrație electronică la nivel local, pentru a permite cetățenilor să fie implicați direct în procesele de luare a deciziilor și pentru a utiliza cât mai bine Fondurile structurale și de investiții europene (ESI) pentru a sprijini introducerea de servicii electronice inovatoare.

Doritorii se pot înscrie accesând linkul: https://bit.ly/3hz4cFu.

Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor” este cea mai mare manifestare organizată de Comisia Europeană şi Comitetul European al Regiunilor dedicată politicii regionale şi urbane şi, implicit, inițiativelor locale favorabile unei dezvoltări sustenabile în folosul comunităților şi al cetățenilor. Temele discutate în această ediție sunt: Coeziune: de la urgență la rezistență; Tranziție verde: pentru o recuperare durabilă și ecologică; Tranziție digitală pentru oameni și Angajamentul cetățenilor pentru o recuperare incluzivă, participativă și echitabilă. Ediția cu numărul al 19-lea va debuta pe data de 11 octombrie 2021 și va avea 300 de sesiuni dedicate celor patru teme.

Programul din acest an, sub titlul „ Împreună pentru redresare”, se axează pe capacitatea Uniunii Europene (UE) și a guvernelor naționale și regionale de a sprijini cetățenii europeni și comunitățile lor locale cu măsuri practice și politici publice care vizează investițiile într-un mediu mai echitabil, mai ecologic și mai viitor digital pentru recuperare. În acest sens, noua politică de coeziune și noua generație de programe ale UE pentru 2021-2027, precum și instrumentele financiare ale UE pentru abordarea crizei COVID-19, vor fi esențiale în cadrul evenimentului 2021. #EURegionsWeek va servi, de asemenea, ca o platformă pentru promovarea dezbaterii în curs privind democrația și implicarea cetățenilor în viitorul Europei.  

„Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor” a luat naștere în anul 2003 sub numele de „Ziua porților deschise”.  De atunci în fiecare an Comitetul European al Regiunilor, Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali, a invitat reprezentanțele locale și regionale la Uniunea Europeană cu sediul la Bruxelles să discute pe teme de interes comun. Din anul 2016 evenimentul și-a schimbat numele pentru a evita confuzia cu evenimentul anual „Open Doors/Open Days” („Ziua porților deschise”), organizat în luna mai de toate instituțiile UE în apropierea Zilei Europei, dar și cu evenimente similare organizate de reprezentanțele Comisiei în statele membre cu aceeași ocazie.