Uniunea Consiliilor Județene sprijină ferm inițiativa președintelui PNL, Ludovic Orban și a ministrului Cseke Attila-Zoltán privind investițiile în infrastructura locală, dincolo de divergențele politice.

Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) susține ferm inițiativa președintelui PNL, Ludovic Orban, și a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila-Zoltán privind investițiile în infrastructura locală, dincolo de divergențele politice. Astfel, UNCJR  susține OU Guvernului pentru aprobarea Programului Național de Investiţii „Anghel Saligny”, programul pe care actualul Guvern îl propune în sprijinul și să dezvolte investițiile în comunitățile locale. Prin participarea în cadrul Comisiei de Dialog Social, care a avut loc astăzi, 13 august 2021, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), UNCJR și-a adus aportul la finalizarea acestui program.

Investițiile în infrastructura locală, drumuri județene și locale, infrastructura de apă și canalizare, stații de epurare a apei, extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale vin în completarea marilor proiecte care se vor face la nivel central.

Indiferent de modalitatea de alocare, UNCJR susține acest program care va finanța investiții în infrastructura locală în contextul în care nu se întrezărește un orizont apropiat pentru accesarea fondurilor europene pentru  perioada bugetului multianual 2021 – 2027.

„În contextul în care Guvernul transferă doar responsabilități în sarcina autorităților publice locale fără a asigura sursa de finanțare și Programul Național de Redresare și Reziliență nu este încă aprobat, nefiind luate în considerare, oricum, propunerile noastre privind finanțarea investițiilor în infrastructura locală, mai ales a sistemului de gaze și drumurile județene,  acest program este de un real ajutor pentru a dezvolta acele comunități care, altfel, nu ar avea acces la nicio altă sursă de finanțare. Degeaba avem autostrăzi dacă nu există drumuri județene care să asigure acces la marile autostrăzi promise, degeaba avem creștere economică și nivel de trai mai bun dacă ne raportăm doar la câteva centre urbane mari și mai mult de jumătate din populația României nu are apă curentă și alte condiții minime pentru asigurarea igienei”, a declarat, președinte UNCJR și președinte al Consiliului Județean (CJ) Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), înființată în 1993, este o organizaţie neguvernamentală, fără scop lucrativ, care reuneşte, pe baza liberului consimţământ, toate consiliile judeţene din România, ca autorităţi ale administraţiei publice locale. UNCJR este constituită conform Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. UNCJR are, printre altele, scopul de a promova dezvoltarea economico-socială durabilă şi sustenabilă a unităţilor administrativ teritoriale, creşterea autonomiei locale conform principiilor Cartei Europene a Autonomiei Locale, accelerarea procesului de descentralizare şi dezvoltarea dialogului social şi a parteneriatului cu autorităţile administraţiei publice centrale şi cu celelalte structuri asociative ale organelor administraţiei publice locale existente în România. Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este membră a Comitetului European al Regiunilor și a Congresului Autorităților Locale şi Regionale al Consiliului Europei.