Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), reprezentată de directorul general adjunct, Sirma Caraman a participat la Reuniunea Biroului Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone (AIRF). La evenimentul desfășurat la Pitești, în data de 26 septembrie 2023, organizat de Consiliului Județean Argeș, prezidat de vicepreședintele AIRF și vicepreședinte al Regiunii Auvergne-Rhône-Alpes, Philippe Meunier, au participat reprezentanți ai autorității publice centrale și locale, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, reprezentanţi ai judeţelor Argeș, Vâlcea şi Gorj, dar și aproximativ 35 membri ai AIRF și reprezentanţi ai Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş.

„Am venit în România la invitația CJ Argeș care este membru al Asociaţiei de 20 de ani, dar și la invitația doamnei consul general la Lyon care a insistat să organizăm acest eveniment în Argeș pentru că România este o țară foarte frumoasă. Sunt foarte fericit că la această reuniune am fost la aceeași masă prieteni ai francofoniei din Africa, America de Nord și Europa. Președintele AIRF,  dl. Laurent WAUQUIEZ, a transmis faptul că dezideratul Asociaţiei este dezvoltarea economică și culturală a comunităților din spațiul francofon, în beneficiul colectivităţilor și regiunilor noastre. Francofonia este o punte de legătură între popoare, în spiritul solidarității, mai ales că în ultimii ani ne-am confruntat cu războaie și cutremure” – Philippe Meunier, vicepreședinte AIRF.

Tema principală a reuniunii a privit „Politicile teritoriale pentru punerea în valoare și conservarea patrimoniului”. În cadrul acestui seminar, reprezentanții a trei județe din România- Argeș (Roxana Stoenescu, Consiliul Județean Argeș), Vâlcea (Claudiu Tulugea, Director al Muzeului Județean „Aurelian Sacerdoteanu„ Vâlcea) și Gorj (Alina Chiricescu, Consilier al Direcției Județene pentru Cultură Gorj) – au prezentat realizările și inițiativele lor în ceea ce privește punerea în valoare și conservarea patrimoniului. De asemenea, mai mulți membrii ai asociației au prezentat în sistem online realizările și inițiativele comunităților pe care le reprezintă privind protejarea patrimoniului cultural.

UNCJR susține colaborarea cu alte regiuni francofone și instituții internaționale în scopul dezvoltării și promovării politicilor teritoriale eficiente pentru conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural și natural. Astfel, UNCJR, Consiliul Județean Argeș și AIRF susțin extinderea Asociaţiei, și s-a propus ca și alte județe din România să fie invitate să adere la AIRF.

Asociația Internațională a Regiunilor Francofone –AIRF a fost creată în 2002 și reunește peste 300 de regiuni francofone din întreaga lume, cu sediul la Lyon, sub președinția regiunii Auvergne-Rhône-Alpes. Asociația are ca scop încurajarea francofoniei teritoriale, participând în mod concret la dezvoltarea unui spațiu francofon care să respecte diversitatea, prosperitatea și solidaritatea.

Sursă foto: CJ Argeș