Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) este unul din cei cinci parteneri ai proiectului european „Active Cities for EU”, alături de Municipiul Kallithea din Grecia, Asociația Muncipiilor Urbane din Slovenia, Asociația Națioanală a Autorităților Locale din Ungaria și Municipiul Xativa din Spania.

Proiectul „Active Cities for EU”  promovează luarea deciziilor la nivel local prin consultări publice, pentru a consolida implicarea activă a cetățenilor.

Proiectul „Active Cities for EU” își propune:

  • să înțeleagă motivele din spatele diferitelor niveluri de participare la activitățile de cetățenie activă în diferite țări;
  • să identifice, să partajeze și să discute cele mai bune practici, metodologii și instrumente;
  • să simplifice metodologiile și instrumentele identificate și să le disemineze în alte state membre ale UE;
  • instruirea personalului autorităților locale în utilizarea metodologiilor și instrumentelor simplificate pentru creșterea participării cetățenilor;
  •  sprijinirea autorităților locale în planificarea și implementarea consultărilor publice pentru a implica cetățenii în elaborarea politicilor.

Astfel, unul dintre socupurile principale ale proiectului este de conștientizare de către cetățeni (în special femei și tineri) a importanței implicării acestora în procesul decizional la nivelul comunităților unde locuiesc. Totodată, prin intermediul evenimentele online, traininguri online, publicații, comunicate de presă și promovarea pe rețelele sociale, proiectul va crește conștientizarea importanței consultărilor publice incluzive și echilibrate între sexe și între factorii de decizie și publicul larg. În total, peste 2.500 de persoane vor fi contactate direct prin intermediul proiectului și alte  15.000 de persoane vor fi abordate prin reclame pe rețelele sociale și comunicate de presă. Indirect (prin rețelele de socializare, acoperirea presei, canalele de comunicare ale partenerilor și alți multiplicatori) vor fi atinse peste 100.000 de persoane distincte.