Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) a participat marți, 11 ianuarie 2022 la sediul Ministerul Antreprenoriatului și Turismului la o întâlnire pe tema înfiinţării Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor (OMD). De asemenea, s-au purtat și discuții despre modalitatea de structurare a Polurilor de Dezvoltare Turistică la întâlnire ce a fost prezidată de către ministrul Constantin- Daniel Cadariu.

Președintele, Adrian-Ioan Veștea a reprezentat UNCJR la întâlnirea de lucru organizată de ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu.  Alături de directori ai agenţiilor de dezvoltare regională din România şi preşedinţi ai forurilor asociative ale municipiilor şi comunelor, s-a făcut o analiză a problematicii înfiinţării/operaționalizării Organizaţiilor de Management al Destinaţiei, precum şi posibilitatea ca aceste structuri să fie eligibile pentru atragerea de finanţări europene nerambursabile în actualul exercițiu financiar. De asemenea, UNCJR a propus  o  modalitatea de structurare a Polurilor de Dezvoltare Turistică ca acestea să fie create la nivel local.

„Suntem convinși că punctele de vedere, propunerile şi sesizările aduse în atenţie cu acest prilej vor fi preluate de ministrul antreprenoriatului și turismului şi transpuse în legislaţie așa cum ne-am angajat și față de Comisia Europeană pentru a atrage fondurile disponibile în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru aceste structuri.

Astfel, UNCJR va oferi expertiză pentru completarea legislației astfel încât Organizațiile de Management a Destinațiilor să fie operaționale iar mecanismul de finanțare să fie clar descris.

Prioritizarea celor opt Organizații de Management a Destinațiilor trebuie făcută în concordanță cu brandul de turism al României, deoarece acesta s-a făcut pe baza unei ample cercetări internaționale.

Turismul rămâne un subiect esenţial pe agenda autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene, prin urmare ne-a bucurat interesul pe care întâlnirea de astăzi cu ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu, l-a suscitat în rândul acestora, ,  a declarat, președinte UNCJR și președinte al CJ Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), înființată în 1993, este o organizaţie neguvernamentală, fără scop lucrativ, ce reuneşte toate consiliile judeţene din România ca autorităţi ale administraţiei publice locale. UNCJR are scopul de a promova dezvoltarea economico-socială durabilă şi sustenabilă a unităţilor administrativ teritoriale.

_____

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

Adrian-Ioan Veștea

președinte UNCJR / președinte CJ Brașov

Tel. 0721 242 727