În data de 18 aprilie 2024, s-a desfășurat ultimul workshop al proiectului „Active Cities Active Citizens” la Conservatorul Municipal „Odysseas Dimitriadis” din Grecia. Acest eveniment a fost dedicat mobilității durabile și a fost organizat de către coordonatorul proiectului, municipalitatea din Kallithea. Partenerii din cele cinci țări au avut oportunitatea să împărtășească experiențele lor privind implementarea consultărilor publice din țara lor și implicarea societății civile,  într-un atelier interactiv moderat de profesioniști de la System&G.

Reprezentanții celor cinci țări din proiect au discutat pe grupuri mixte despre modalitățile prin care autoritățile locale pot promova implicarea activă a stakeholderilor, a ONG-urilor și a cetățenilor în consultările publice. De asemenea, s-a discutat despre modul în care părțile interesate pot pregăti și îmbunătăți serviciile pentru a facilita o participare mai eficientă a sectorului public.

La finalul atelierului s-au prezentat rezultatele discuțiilor, iar participanții au avut ocazia să împărtășească idei și bune practici. Câteva puncte cheie identificate în timpul acestor discuții includ:

  • Importanța implicării ONG-urilor în procesul de consultare, cu prioritate pentru cei cu competențe și cunoștințe relevante.
  • Necesitatea unei cercetări aprofundate și adaptării mijloacelor de angajare civică la grupurile țintă relevante, precum rețelele sociale, atelierele și expoziții.
  • Recunoașterea și aprecierea participării părților interesate, precum instituții, sindicate sau partide politice, în consultările publice, cu stabilirea clară a obiectivelor în prealabil.
  • Încurajarea participării cetățenilor în diverse aspecte ale politicilor, folosind metode interactive pentru a-i implica eficient.