Cerere de propuneri de candidaturi a Institutului Băncii Europene de Investiţii (BEI). Institutul BEI organizează cea de-a 12-a ediție a iniţiativei „Turneului de inovare socială” („Social Innovation Tournament” – SIT), demers care recunoaște și sprijină cei mai buni antreprenori europeni de impact, promovează idei inovatoare și recompensează inițiativele care contribuie la crearea unui impact social, etic și/sau de mediu.

De obicei, acesta acoperă proiecte în domeniile educației, asistenței medicale, mediului, economiei circulare, schimbărilor climatice, orașelor sustenabile, economiei albastre și verzi, incluziunii, creării de locuri de muncă, îmbătrânirii și multe altele.

În acest an, acordarea premiilor va avea la Stockholm, în perioada 27-28 septembrie 2023.

Toate proiectele concurează pentru două premii la categoria generală, iar proiectele care abordează tema din acest an, orașe și comunități durabile, vor concura, de asemenea, pentru două premii la categoria specială. Proiectele câștigătoare din ambele categorii vor primi un premiu întâi sau un premiu al doilea în valoare de 100.000 EUR sau 40.000 EUR. Există şi un Premiu de popularitate în valoare de 10.000 EUR.

Competiţia este organizată în două runde. Prima rundă permite tuturor celor interesaţi să-şi depună aplicaţiile care vor fi evaluate de către un juriu de experţi în domeniu, atât din mediul academic, cât şi de afaceri. În urma selecţiei, 15 finalişti işi vor prezenta iniţiativele în cadrul evenimentului final din Suedia.

Finaliştii tuturor ediţiile SIT devin membri ai reţelei „SIT Alumni” şi beneficiază de numeroase oportunităţi de formare și consolidare a capacităților, cum ar fi

  • Programul Scaling Impact Executive Programme, un curs de formare cu normă întreagă, axat pe scalare, prezentare și implicare a investitorilor;
  • acces la resurse umane și financiare (de exemplu, o rețea de experți) ai Grupului BEI și burse SIT, un program de granturi pentru inovare);
  • recunoaștere și vizibilitate (de exemplu, intervenţie/participare la conferințe din întreaga Europă pentru a crea relații cu investitori, filantropi și fundații care pot ajuta proiectul să se extindă).

În plus, pentru a explora sinergiile și complementaritățile cu comunitatea în creștere a antreprenorilor sociali susținută de Institut prin SIT, Institutul BEI sprijină primul incubator social din nordul Portugaliei.

Proiectele trebuie să aibe dimensiune locală, dar să ofere soluţii care pot fi replicate, demonstrându-se, astfel, potenţialul unui impact mare al rezultatelor.

Eligibilitate: orice persoană sau echipă dintr-un stat membru al UE, ţară candidată sau potenţial candidată şi ţară membră a AELS (Asociaţia Europeană a Liberului Schimb) poate depune una sau mai multe propuneri. Sunt vizate atât entităţile non-profit, autorităţile locale, universităţile sau şcolile, cât şi companiile, tinerii antreprenori sau întreprinderile sociale.

Aplicaţiile pot fi depuse doar în limba engleză, limba utilizată de BEI pentru această iniţiativă.

Data limită pentru depunerea aplicaţiilor: 23 februarie 2023

O sesiune de informare online va fi organizată la 9 februarie 2023.

Contact direct pentru detalii: [email protected]