Promovarea politicilor culturale în zonele rurale în cadrul strategiilor de dezvoltare și coeziune teritorială și al Agendei 2030 – proiect de aviz al președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, aprobat de Comisia SEDEC a Comitetului european al Regiunilor (CoR).

Comisia pentru politică socială, educație, ocuparea forței de muncă și cultură (SEDEC) a CoR, din 2 octombrie 2023, a aprobat proiectul de aviz „Promovarea politicilor culturale în zonele rurale în cadrul strategiilor de dezvoltare și coeziune teritorială și al Agendei 2030”. Scopul proiectului de aviz este promovarea dezvoltării, la nivelul Uniunii Europene, de politici care să faciliteze dezvoltarea economică, socială și ecologică a zonelor rurale prin valorificarea diversității culturale și creativității, pentru a le oferi posibilitatea locuitorilor de a crea noi locuri de muncă prin activități culturale.

Intervenția președintelui CJ Harghita, Borboly Csaba a inclus referiri la importanța abordării transformărilor profunde care au loc în mediile rurale europene, respectiv cele legate de politică, societate, economie, mediu și cultură. Cultura din zonele rurale a devenit un catalizator pentru transformarea socială și economică, dezvoltarea personală și colectivă și îmbunătățirea calității vieții rurale. Păstrarea peisajului tradițional sătesc, „cea mai valoroasă resursă a comunităților rurale”, este un interes comun. Atracția regiunilor rurale constă în peisajul cultural însuși, cuprinzând frumusețea naturală și tradițiile populare foarte apreciate. Aceste peisaje sunt depozite de cunoștințe valoroase care pot aborda provocările de mediu și de durabilitate, cum ar fi impactul pozitiv asupra biodiversității și arhitecturii durabile. Conservarea patrimoniului natural și cultural poate debloca potențialul turistic și poate susține moștenirea culturală rurală, iar politicile culturale pe care le susținem astăzi se aliniază la Agenda 2030 și la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, recunoscând cultura ca un motor cheie al transformării sociale și economice. În concluzie „Promovarea politicilor culturale în zonele rurale nu este un lux, ci o necesitate”.

Proiectul de aviz, elaborat cu sprijinul expertului dr. Csák László și al echipei din cadrul Compartimentului de Relații Internaționale, poate fi studiat aici: https://judetulharghita.ro/activitati-internationale/

Proiectul de aviz urmează să fie supus aprobării definitive în cadrul sesiunii plenare a CoR din  29-30 noiembrie 2023.