Alin-Adrian Nica, președintele Consiliului Județean Timiș și președintele delegației României la Comitetul European al Regiunilor (CoR) alături de Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș și Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita au participat joi, 30 noiembrie 2022, la Bruxelles, la ședința comună între Delegația Națională a României și cea a Țărilor de Jos la CoR pentru noi discuții privind intrarea României în spațiul Schengen. Decizia va fi votată pe 8 decembrie 2022 în cadrul Consiliului Justiției și Afacerilor Interne (JAI) de la Bruxelles.

Ședința a fost condusă de Alin-Adrian Nica, președintele CJ Timiș, în calitate de președinte al delegației României şi de Michiel Rijsberman, membru al Consiliului executiv al Provinciei Flevoland, în calitate de președinte al delegației Țărilor de Jos.
Președintele CJ Timiș a subliniat faptul că România îndeplinește condițiile necesare pentru a adera la spațiul Schengen.

„Am arătat încă o dată că România îndeplinește toate condițiile necesare pentru a deveni membru cu drepturi depline al spațiului Schengen. Am atras atenția că informațiile prezentate nu sunt simple păreri ale unui român care își susține țara ci informații confirmate de Comisia Europeană, luna aceasta. Reprezentanți importanți ai Țărilor de Jos, aparținând diferitelor partide din spectrul lor politic, m-au asigurat, în unanimitate, că vor transmite mai departe argumentele noastre și că ne vor sprijini pentru aderarea la spațiul Schengen.

Ca să intrăm în Schengen e nevoie de efortul fiecăruia dintre noi, fie că ne aducem contribuția la Bruxelles, în cea mai mică localitate a unui județ din România sau în diaspora. Dacă suntem solidari, vom reuși!”– Alin-Adrian Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și președinte al delegației României la CoR.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan a susținut faptul că aderarea României în spațiul Schengen este un drept pe care țara noastră îl merită asemeni celorlalte state ce nu l-au dobândit.
„În ceea ce privește aderarea României în spațiul Schengen, acesta este un drept pe care țara noastră îl merită și am susținut acest lucru în cadrul întâlnirilor de la Bruxelles. România a dovedit de-a lungul timpului că este o țară pro-europeană, iar aderarea la spațiul Schengen este o procedură firească în acest moment și mă bucur că avem susținerea Țărilor de Jos în acest demers.” – Bogdan Ionel, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Covasna a punctat nevoia aderării României la spațiul Schengen și din punct de vedere al domeniului agriculturii și dezvoltării rurale.
„Nevoia aderării României la spațiul Schengen este confirmată și în zonele agriculturii și dezvoltării rurale. Transferul de cunoștințe și parteneriate sunt pentru dezvoltarea țărilor noastre. Toate colaborările pot fi mai ușor realizate. Dacă acceptăm afirmația că agricultura se bazează pe terenuri agricole, una dintre cele mai mari provocări ale generației noastre şi viitoare va fi aprovizionarea cu alimente şi de aceea colaborarea cu administrația publică din Țările de Jos în mai multe sectoare ar fi benefică întrucât în România există produse agricole specifice ale zonelor montane care pot fi de interes pentru consumatorii din Țările de Jos, dar și din întreg spațiu Schengen” – Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Covasna.