Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Adrian-Ioan Veștea a participat ieri, 17 martie 2022, la dezbaterea pe tema mobilizării autorităților locale române și franceze pentru a  răspunde urgențelor umanitare generate de criza refugiaților de la sediul Institutului Francez din România. În cadrul dezbaterii a fost prezentă ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer, subsecretarul de stat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ákos Derzsi, directorul Institutului Francez din România, Julien Chiappone-Lucchesi, dar și reprezentanți ai autorităților locale din România, Republica Moldova și din Franța.


Evenimentul a fost organizat de Ambasada Franței în România cu sprijinul structurilor asociative (Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România- UNCJR, Asociația Municipiilor din România – AMR, Asociația Orașelor din România – AOR și Asociația Comunelor din România – AcoR) și a Asociației Franceze a Consiliului Municipalităților și Regiunilor din Europa.


Reprezentanții autorităților locale din România și Franța au discutat despre acțiunile umanitare aflate în desfășurare și viitoare pe care le pot organiza pentru a veni în sprijinul refugiaților ucraineni veniți în România, dar și în Republica Moldova.


În aceste zile, Europa și România au demonstrat umanitate, fiind unite în solidaritatea față de Ucraina și, împreună cu partenerii noștri internaționali, vom continua să ajutăm această țară și poporul său, inclusiv prin sprijin financiar și umanitar.


UNCJR a deschis din data de 2 martie 2022 strângerea de fonduri pentru a asigura produse de strictă necesitate, materiale sanitare și medicamente. Campania se desfășoară în parteneriat cu „Societatea Națională de Cruce Roșie din România” astfel încât bunurile de strictă necesitate, solicitate, să ajungă la cei care au urgentă nevoie de ele. Nu putem rămâne indiferenți la suferința oamenilor, de aceea vă îndemnăm să vă alăturați tuturor inițiativelor care își propun să aducă un strop de alinare în sufletelor celor care fug din calea războiului.


Cei care vor să se alăture inițiativei pot face donații în conturile bancare pentru cauze umanitare, deschise la BCR.
În lei: RO70RNCB0245036725180005
În euro: RO06RNCB0245036725180090
Pentru mai multe detalii legate de donații apelați la numărul de telefon: (+4) 031 425 4520.

Consiliile Județene de la granița cu Ucraina, dar nu numai, s-au implicat activ în primirea refugiaților și în transmiterea către regiunile afectate a alimentelor, medicamentelor și bunurilor de strictă necesitate. Guvernul României a facilitat acțiunile întreprinse de consiliile județene prin crearea cadrului legal necesar acestora de a acorda ajutoare unităților administrativ-teritoriale din statele vecine aflate în conflict armat, la solicitarea acestora sau din proprie inițiativă.


Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), înființată în 1993, este o organizaţie neguvernamentală, fără scop lucrativ ce reuneşte toate consiliile judeţene din România ca autorităţi ale administraţiei publice locale. UNCJR are scopul de a promova dezvoltarea economico-socială durabilă şi sustenabilă a unităţilor administrativ teritoriale.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:
Adrian-Ioan Veștea
președinte UNCJR / președinte CJ Brașov
[email protected]
https://www.uncjr.ro