În perioada 18 – 19 septembrie 2023 s-au desfășurat, la Timișoara, la invitația președintelui Consiliului Județean Timiș şi prim-vicepreședinte al Comisiei CIVEX a CoR, Alin-Adrian Nica, cea de-a 19-a ședință a Comisiei și conferința pe tema „Punerea în aplicare a propunerilor Conferinței privind viitorul Europei: consolidarea cetățeniei europene prin promovarea identității europene și a valorilor democratice”.

La evenimente au participat peste 70 de membri ai Comisiei CIVEX din statele membre UE, care au avut oportunitatea de a discuta cu invitați de onoare, cum ar fi  E.S. Luca Niculescu, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe al României, Maria Grapini, membru al Parlamentului European, Colin Scicluna, şef de cabinet al comisarului european Dubravka Šuica, vicepreședinte pentru Democrație si demografie al Comisiei Europene, Adina Trunk, șef de cabinet al Secretarului General, International IDEA, Siegfried Mureșan, membru al Parlamentului European, Dr. Uwe Koch, membru al Consiliului Europa Nostra și președintele Europa Nostra Germania, subiecte sensibile și de actualitate, respectiv punerea în aplicare a diverse acțiuni menite să sporească încrederea în procesele și instituțiile democratice, ca mijloc de consolidare a rezilienței democratice. Consolidarea democrației europene și a dialogului cu cetățenii pe teme legate de UE devine, prin urmare, o responsabilitate comună a politicienilor de la toate nivelurile.

În perspectiva alegerilor europene din iunie 2024, autoritățile locale și regionale apreciază că pot contribui la apropierea Europei de cetățeni, având rolul de catalizatori pentru consolidarea comunicării și a implicării concrete a acestora în chestiunile europene, contribuind astfel la sporirea încrederii în democrația europeană şi  îmbunătățind prezența la vot.

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, susținut printre altele, rolul strategic pe care România îl poate avea în procesul de reconstrucție al Ucrainei.

Cred că firmele private din România au capacitatea să acceseze fonduri europene dedicate reclădirii Ucrainei și îmi doresc ca, pe viitor, acestea să se mobilizeze în procesul de integrare în UE al vecinilor noștri încercați de prea multe suferințe. Cred că România poate servi ca punte de legătură a Europei către Republica Moldova și poate juca un rol vital în promovarea valorilor democratice, a bunei guvernări și a identității europene.

Alin Nica, Președinte CJ Timiș, prim-vicepreședinte al Comisiei CIVEX

Sursă foto: FB Alin Nica