„Protecția biodiversității și coexistența cu carnivorele mari în Europa – provocări și oportunități pentru autoritățile locale și regionale” – aviz al raportorului Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, aprobat în ședința Comisiei ENVE a Comitetului European al Regiunilor din 8 februarie 2024.

Pre;edintele CJ Harghita a ținut să mulțumească tuturor celor care au fost de acord cu includerea acestei teme în programul comisiei și au făcut posibilă dezbaterea ei. În comparație cu avizul său din 2018 se observă o creștere în ceea ce privește speciile protejate, ceea ce este un semn bun, având în vedere că 25% din teritoriul UE este biologic divers și au fost implementate diverse proceduri și metode pentru protejarea acestuia. Pe de altă parte, se ridică întrebarea dacă fondul agricol ar trebui să suporte costurile legate de diversitatea biologică sau ar fi mai bine să fie alocate fonduri separate în afara fondului pentru competitivitatea agricolă.

Este clar că avem nevoie de mai multă Europă  – MORE EUROPE – și din această cauză propun crearea unui nou fond pentru sprijinirea biodiversității, astfel încât să nu afecteze sistemul PAC. Protecția acestor specii este o valoare europeană comună, și avem nevoie de o formă de sprijin social sensibil, disponibil în regiunile afectate, care să protejeze fermierii și animalele lor. Dacă nu din PAC, atunci dintr-un nou fond. Este probabil să fie oportună continuarea dezbaterii acestei teme printr-un nou aviz în următorii ani, având în vedere pregătirile pentru MFF din 2027 și deciziile și reglementările care vor fi necesare. În aceste vremuri provocatoare, când unitatea UE este adesea atacată, este imperativ ca noi, membrii acestei instituții, să stăm uniți.

A susținut Borboly Csaba, președintele CJ Harghita