Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate a lansat, marți, 02.04.2024, Apelul de proiecte PS/272/PS_P5/OP1/RSO1.1/PS_P5_RSO1.1_A9: „Sprijin pentru implementarea de soluții de cercetare de importanță strategică în domeniul medical: genomică; boli netransmisibile (ex. dezvoltarea de soluții de cercetare pentru tratarea cancerelor); vaccinuri, seruri și alte medicamente biologice”.

Programul Sănătate este un program multifond care cuprinde finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și din Fondul Social European Plus (FSE+). Bugetul total alocat prin Programul Sănătate pentru prezentul apel este de 210 milioane de euro.

Se vor susține proiecte integrate cu o strategie clară având ca scop final transferul pe piață al noilor produse/ procese/ servicii dezvoltate. Existența unui nivel TRL mai scăzut în proiect este doar pentru a permite noilor concepte (avansate, cu grad mare de noutate) să fie preluate la nivelul operațiunilor. Sunt finanțate, în cadrul apelului, doar proiectele ce vizează domeniul de specializare inteligentă sănătate. Proiectele vor avea impact național și vor asigura și transferabilitatea rezultatelor în sectorul de sănătate.
Proiectele sunt implementate în parteneriat între două sau mai multe entități de tip organizații de cercetare și IMM, care vor fi implicate de la începutul proiectelor, pentru realizarea de activității de cercetare în comun/ preluarea rezultatelor cercetării, de îndată ce acestea vor avea maturitatea necesară pentru a putea fi puse, ulterior, pe piață.

Mai multe detalii se regăsesc aici.