Vasco Alves Cordeiro a fost ales miercuri, 29 iunie 2022 președinte al Comitetului European al Regiunilor (CoR), având un mandat de doi ani și jumătate. Pe perioada mandatului, Vasco Alves Cordeiro a spus că se va concentra pe consolidarea democrației, apărarea politicii de coeziune, atingerea obiectivelor Pactului Verde al UE și sporirea sprijinului regional pentru Ucraina, deviza cu care pleacă la drum fiind „Pentru o Europă care este făcută de toată lumea pentru, toată lumea. Pentru fiecare, oraș, municipiu, județ și regiune!”. În aceeași zi, membrii CoR l-au ales pe  Apostolos Tzitzikostas, guvernatorul Macedoniei Centrale în Grecica, ca nou prim-vicepreședinte, acesta ocupând anterior funcția de președinte al CoR, în perioada 2020-2022.

Noul președinte a subliniat în  discursului său că Uniunea Europeană ar trebui să se concentreze pe politica de coeziune, astfel ca nicio regiune să nu fie lăsată în urmă: „Diluarea politicii de coeziune în viitorul cadru financiar multianual post-2027 este un risc care nu trebuie și nu poate fi trecut cu vederea. Prin urmare, Comitetul Regiunilor trebuie să se mențină în apărarea unei politici care are încă mult de oferit pentru realizarea ideea de a nu lăsa pe nimeni în urmă, adică propriul ideal al Uniunii”.

De asemenea, Vasco Alves Cordeiro a asigurat că CoR va continua să sprijine Ucraina și să consolideze perspectiva europeană a țării și a precizat că „orașele și regiunile Europei sunt în fruntea sprijinului pentru procesul de integrare a Ucrainei în marea familie europeană. Vrem să sprijinim partenerii noștri ucraineni acum și în viitor pentru reconstrucție. Acesta este motivul pentru care lansăm Alianța pentru Ucraina în această ședință plenară ”.

Noul președinte al CoR este membru al Parlamanetului Regional al Azore din Portugalia, fiind membru al CoR din 2013, iar în perioada februarie 2020 – iunie 2022 a ocupat funcția de prim-vicepreședinte.