Evenimentul organizat în data de 12 iunie 2024 de către Asociația Municipiilor Urbane din Slovenia în Koper a marcat închiderea proiectului european „Active Cities for EU”, derulat în parteneriat cu Municipiul Kallithea din Grecia, Asociația Municipiilor Urbane din Slovenia, Asociația Națională a Autorităților Locale din Ungaria și Municipiul Xativa din Spania.

Proiectul „Active Cities for EU” a avut ca scop promovarea luării deciziilor la nivel local prin consultări publice, pentru a consolida implicarea activă a cetățenilor în viața politică. Un accent deosebit a fost pus pe implicarea femeilor și a tinerilor, conștientizând importanța participării acestora în procesul decizional la nivelul comunităților unde locuiesc.În cadrul proiectului, metodologiile și instrumentele identificate au fost detaliate în Hanbook-ul „How to organise public consultation for local regional authorities” care expune bune practici și metode eficiente pentru a facilita participarea activă a cetățenilor în procesul de consultare publică. Documentul oferă un ghid detaliat și exemple de bune practici, care pot fi adaptate și implementate la nivelul altor comunități interesate de creșterea implicării cetățenilor.

Proiectul „Active Cities for EU” a demonstrat că implicarea cetățenilor în procesele de luare a deciziilor la nivel local poate fi îmbunătățită semnificativ prin consultări publice bine organizate și prin utilizarea unor metodologii și instrumente inovative. UNCJR își exprimă recunoștința față de toți partenerii și participanții pentru contribuția lor la succesul acestui proiect.