Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) a participat luni, 17 octombrie 2022, la evenimentul de închidere a programului „Benchmarking și strategii de finanțare pentru serviciile de transport public din România”.

Programul de Benchmarking a Operatorilor de Transport Public din România a fost dezvoltat cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) la inițiativa unui grup de operatori de transport public din România, membri actuali ai Centrului de Excelență în Benchmarking al Operatorilor de Transport Public din România. Centrul de Excelență în Benchmarking este compus în prezent din 15 operatori de transport public, după cum urmează: Arad, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Pitești și Sibiu, iar din anul 2022 s-au alăturat și operatorii din Brăila, Satu-Mare, Târgu Mureș, Tulcea și Vaslui.

Rezultatul programului, platforma de Benchmarking  este dezvoltată pentru operatorii de transport public într-o formă participativă,  fiind un instrument de management menit să contribuie la îmbunătăţirea performanţelor operatorilor de transport public, prin cercetarea sistematică şi implementarea celor mai bune practici existente în piaţă de către participanții la exercițiu. Mai mult, prin platforma creată se dorește o schimbare a transportului public din România, accentul fiind pus pe sprijinirea proceselor de management și decizie ale companiilor, dar și informarea și înțelegerea necesare pentru a asigura integrarea eficientă a acestuia în politicile și strategiile la nivel național și regional.

ROBenchmarkingTP a fost creat din dorința de a împărtăși date referitoare la activitățile operatorilor de transport, pentru a identifica și promova cele mai bune practici implementate în serviciile de transport public și pentru a oferi beneficiarilor lor, cetățenilor comunităților locale din România, un serviciu din ce în ce mai performant, mai confortabil, mai sustenabil și mai prietenos cu mediul.