Încă de la debutul conflictului militar, tulcenii și-au manifestat pe deplin solidaritatea și sprijinul necontenit pentru vecinii ucraineni de peste Dunăre.

În ceea ce privește Consiliul Județean Tulcea, există o relație de prietenie și de bună colaborare administrativă cu regiunea Odessa și o înfrățire cu orașul Ismail din Ucraina, alături de care s-au derulat multiple proiecte transfrontaliere în beneficiul ambelor comunități.

Fiind situat la granița dintre România și Ucraina, întreg județul Tulcea depune eforturi extraordinare pentru gestionarea situației refugiaților, epicentrul fiind punctul vamal de trecere cu bacul dintre Isaccea și Orlovka.

Parteneriatul dintre Consiliul Județean Tulcea, Instituția Prefectului – Județul Tulcea și Asociația Comunelor din România – filiala Tulcea are rezultate extraordinare coordonând transmiterea convoaielor umanitare către regiunea Odessa, în funcție de solicitările primite de la aceștia.
De asemenea, Consiliul Județean Tulcea întreprinde eforturi substanțiale pentru gestionarea ajutoarelor primite, redirecționând către ucrainenii care trec granița alimente, haine, medicamente și pentru punctul vamal corturi echipate complet, inclusiv cu sisteme de încălzire.
În consecință, și instituțiile subordonate Consiliului Județean Tulcea au întreprins demersuri pentru a asigura refugiaților cazare, transport și pentru a acorda servicii medicale și mese calde.


Pe lângă aceste eforturi, președintele Horia Teodorescu a inițiat demersuri pentru a aduce un zâmbet pe chipul copiilor ucraineni care ajung în Tulcea și poate, preț de câteva clipe, pot uita de tragedia de acasă, organizând prin intermediul instituțiilor subordonate o serie de activități pentru precum ateliere de quilling, colorat, pictură, IT (utilizarea imprimantei 3D). De asemenea, copiii sunt invitați să viziteze și muzeele tulcene, în special Centrul Eco-Turistic „Delta Dunării”, inclusiv să participe la piese de teatru organizate la Centrul Cultural „Jean Bart“.

„Sunt mândru de tulceni, de Tulcea, pentru umanitatea și bunătatea dovedită de toți în aceste zile, în care Ucraina are nevoie mai mult ca oricând de sprijinul nostru.
În completarea demersurilor principale întreprinse de Consiliul Județean Tulcea, cu ajutorul doamnei ministru Gabriela Firea sprijinim procesul de obținere a documentelor oficiale prin Ambasada Ucrainei din România.
În plus, avem nevoie de măsuri pentru urgentarea accesului vamal și depunem eforturi deosebite de sprijin pentru familiile de refugiați ajunse în județul Tulcea. Pentru noi, copiii din Ucraina și mamele acestora sunt principala prioritate. Pe această cale, aș vrea să mulțumesc tuturor Consiliilor Județene, primăriilor, societăților comerciale, ONG-urilor și oamenilor inimoși care au sărit în ajutorul acestor suflete nevinovate. Toate acestea îmi dau speranță că oricât de grele ar fi vremurile ce urmează, vom fi umăr la umăr pentru un viitor al păcii.”

A declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.