Consiliul Europei prin Secretariarul General al Guvernului a premiat joi, 11 mai 2023, la sediul Guvernului, autoritățile administrației publice locale pentru excelența în buna guvernare. În prima ediție a programului EloGE din România au fost premiate 30 de unități administrativ teritoriale, județe, municipii, orașe și comune.

Eticheta Europeană EloGE pentru excelența în buna guvernare a fost acordată județelor Botoșani, Ialomița, Ilfov și Timiș.

ELoGE este un premiu acordat de către Consiliul Europei autorităților publice locale, în baza unei analize făcute printr-un mecanism european și internațional de evaluare cu privire la calitatea guvernării locale și reprezintă o modalitate de certificare, de apreciere și de recunoaștere a acelor autorități publice locale a căror activitate se desfășoară la standarde internaționale.

Consiliul Europei acordă acest premiu autorităților publice locale care doresc să obțină o recunoaștere internațională și să atingă un nivel ridicat de bună guvernanță, în conformitate cu standardele de referință ale Consiliului Europei. Totodată, ELoGE reprezintă o metodă de analiză a gradului guvernării democratice la nivel local, dar și de îmbunătățire a practicilor administrațiilor publice locale.

Pentru evaluarea bunei guvernării democratice la nivel județean s-a urmărit respectarea celor 12 principii prevăzute în benchmark, acreditate de către Consiliul Europei. Evaluarea comparativă a principiilor de inovare și bună guvernare democratică a permis identificarea autoritățiilor publice locale care au fost cel mai aproape de a respecta toate (sau majoritatea) principiilor și, prin urmare, au primi eticheta ELoGE.

La acest eveniment au participat reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale, secretarul general al Guvernului Marian Neacșu, șeful Direcției Guvernare Deschisă din cadrul Consiliului Europei, Daniel Popescu, și coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély.

De asemenea au fost prezenți peste 50 de reprezentanți ai administrației publice locale printre care și reprezentanții Consiliilor Județene premiate Elena Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, Grigore Emil-Cătălin, Vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Proteasa Alexandru-Constantin, Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, și Olivia Ana Ciobanu-Oprescu arhitectul șef al Consiliului Județean Ilfov, alături de conducerea executivă a UNCJR.