Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, alături de partenerii săi din cadrul Confederaţiei Europene a Puterilor Locale de nivel Intermediar (CEPLI), şi delegaţia României la Comitetul European al Regiunilor (CoR), a cărei coordonare se află în responsabilitatea UNCJR, au participat la cea de-a 10-a ediţie a Summitului european al regiunilor şi oraşelor de la Mons, 18-19 martie a.c.
Summitul a găzduit “Festivalul regiunilor şi oraşelor”, un spaţiu expoziţional în cadrul căruia autorităţile locale şi regionale şi asociaţiile acestora printre care şi UNCJR, ONG-uri şi instituţii europene au avut ocazia să expună produse tradiţionale locale şi să organizeze sesiuni de informare şi întâlniri bilaterale.
Cu acest prilej, mii de reprezentanți aleși ai autorităților locale, judeţene și regionale din întreaga Uniune Europeană s-au reunit pentru a discuta despre viziunea lor privind rolul regiunilor și orașelor în modelarea viitorului Europei şi contribuţia politicii de coeziune la dezvoltarea sustenabilă, verde şi incluzivă. Evenimentul a fost, de asemenea, o ocazie excepţională pentru a reafirma, încă o dată, sprijinul necondiţionat faţă de Ucraina şi dorinţa tuturor responsabilor politici de la nivel local de a contribui la refacerea teritoriului distrus de război.
Dezbaterile din cadrul summit-ului au vizat subiecte precum criza climatică, tranziţia verde şi digitală, sustenabilitatea şi dezvoltarea economică. Unul dintre subiectele-cheie l-a constituit modalitatea prin care politica de coeziune poate fi o pârghie pentru tranziţia justă şi adaptarea la realităţile din toate regiunile, contribuind la investiții mai eficiente în Europa, deoarece toate „teritoriile” contează, fie că sunt situate în țări mai bogate sau mai sărace. Comisarii europeni Margaritis Schinas, Elisa Ferreira, Věra Jourová, Nicolas Schmit și Dubravka Šuica, miniștri naționali din Belgia, Letonia, Franța, Spania și Ucraina și reprezentanți ai comunităților subnaționale din Statele Unite, Canada, Brazilia, Gambia și Mauritania au participat la o serie de mese rotunde pe teme de sustenabilitate teritorială, tranziție justă, dezvoltare regională, egalitate de gen și democrație locală.
Summit-ul a marcat, totodată, cea de-a 30-a aniversare a Comitetului European al Regiunilor, înființat prin Tratatul de la Maastricht și constituit ca atare în martie 1994.
Organizat în perioada preşedinţiei Belgiei la UE, evenimenul a fost o oportunitate de a evidenția bogata diversitate a Valoniei și principalele realizări ale acestei regiuni, în special datorită politicii de coeziune.
Lucrările summit-ului s-au încheiat cu „Declaraţia de la Mons”, o viziune a regiunilor, provinciilor şi oraşelor pentru viitorul Europei, declaraţie care subliniază, o dată în plus, solicitarea liderilor locali, judeţeni şi regionali de a fi consideraţi parteneri legitimi la momentul conceperii următoarei agende strategice a Uniunii Europene, precum și a viitoarelor priorități politice ale Comisiei Europene.