Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România a participat marți, 28 iunie 2022 la Adunarea departamentelor din Franța (ADF). În cadrul evenimentului, pe lângă membrii ai comisiilor și reprezentanții Departamentelor din Franța (omologii președinților de județ din România) a participat și ambasadoarea Republicii Franceze în România, Laurence Auer. Tema principală a evenimentului a fost reprezentată de asistența umanitară în contextul războiului din Ucraina.

Prin intervenția sa online, UNCJR a subliniat încă de la început importanța parteneriatelor între administrațiile locale de nivel intermediar, mai exact între județele din România și departamentele din Franța. Cooperarea dintre UNCJR și ADF datează încă din anul 2003, iar din 2008 acest parteneriat este sub cupola Confederației Europene a Puterilor Locale de nivel Intermediar (CEPLI).  

Judeţele şi departamentele sau alte structuri similare din Europa, indiferent cum se numesc acestea, îşi demonstrează în prezent, poate mai mult ca oricând dat fiind contextul internaţional actual, apelativul de „plasă de siguranţă” pentru comunităţile şi oamenii pe care îi reprezintă. Concret, colaborarea dintre departamentele Aude şi Tarn şi judeţul Maramureş şi sprijinul financiar acordat de asociaţia „Aude Solidarité” judeţului Tulcea dedicat refugiaţilor ucraineni, dar şi populaţiei din Ucraina rămase la faţa locului reprezintă două modele de cooperare care pot constitui pentru oricare alte asociaţii de autorităţi locale, intermediare sau regionale exemple de bună practică la nivel european.

În lunile aprilie şi mai, preşedinţii departamentelor Aude şi Tarn, Hélène Sandragné şi Christophe Ramond, preşedintele Comisiei de relaţii internaţionale şi Europa în cadrul ADF, au răspuns apelului lansat de preşedintele CEPLI, André Viola și au decis organizarea unui convoi umanitar către judeţul Maramureş, zonă de frontieră cu Ucraina, puternic afectată de conflict. Patru camioane de mare tonaj cu sute de tone de materiale sanitare, de igienă şi protecţie şi articole pentru bebeluşi au ajuns deja în Maramureş, un al cincilea fiind în pregătire la protecţia civilă din Aude. La rândul său, Consiliul Judeţean Maramureş şi partenerii săi din teritoriu au acţionat imediat şi au sprijinit financiar toate acţiunile necesare pentru transportul peste graniţă al acestor donaţii. Totodată, reprezentanții  asociației „Aude Solidarité” au acordat un sprijin financiar în valoare de 20.000 de euro pentru județul Tulcea, zonă aflată în mare dificultate, mai ales după extinderea conflictului din Ucraina în teritoriul din vecinătatea Crimeii.