Expoziția ,,CAN for Balkans” a fost lansată pe 13 octombrie 2022, în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov și este itinerată în perioada 18 noiembrie – 12 decembrie 2022 la Tirana, la Muzeul Național de Istorie al Albaniei. Următoarea destinație este Bruxelles, la Muzeul Artei Benzii Desenate, pentru perioada 21 decembrie 2022 – 6 ianuarie 2023, urmând să fie prezentată la Leskovac (Serbia) în februarie 2023 și la Veles (Macedonia de Nord) în martie 2023.


Expoziția este parte a proiectului european ,,CAN for Balkans – Comics Alliance Networking”, unul dintre cele 13 proiecte câștigătoare din cele 415 proiecte înscrise în anul 2020 în cadrul apelului „Consolidarea cooperării culturale și a competitivității industriilor culturale și creative în Balcanii de Vest”, finanțat de de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) din Bruxelles, în cadrul Programului de finanțare „Europa Creativa”.
Partenerii proiectului european sunt Muzeul Județean de Istorie Brașov (lider de proiect), Muzeul Național de Istorie al Albaniei, Muzeul Artei Benzii Desenate Bruxelles, Școala de benzi desenate ,,Nikola Mitrovic Kokan” Leskovac (Serbia), Centrul de Benzi Desenate al Macedoniei (Macedonia de Nord).
Organizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, expoziția prezintă cercetarea științifică și creativitatea proiectului ,,CAN for Balkans – Comics Alliance Networking”.


Steaua este simbolul care a inspirat designul expoziției create de curatorul Nicolae Pepene. ,,Steaua roșie” este despre trecutul benzilor desenate istorice din Balcani, cu focus pe clișeele și stereotipurile folosite de autorii BD pentru lumea balcanică. ,,Steaua galbenă”, secțiunea al cărei design a fost inspirat din drapelul Uniunii Europene, cuprinde perspectiva contemporană artistică despre Balcanii în istorie sub forma a 64 de benzi desenate originale realizate de 67 de artiști, din care 27 de artiști din opt țări au fost selectați în cadrul concursului internațional al proiectului european, organizat în perioada martie – iulie 2022.


Cercetătorii echipelor ,,CAN for Balkans” sunt Dodo Niță și Nicolae Pepene (România), Oltsen Gripshi (Albania), Michel De Dobbeleer (Belgia), Aleksandar Stevanov (Macedonia de Nord), Slobodan Ivkov și Marko Stojanović (Serbia). Membrii juriului concursului european au fost prof. univ. Adrian Cioroianu (România), istoric, diplomat, autor de scenarii BD, prof. univ. Ardian Isufi (Albania), artist, decan al Facultății de Arte Frumoase din cadrul Universității de Arte Tirana în perioada 2016-2020, Etienne Schréder (Belgia), cunoscut scenarist și autor BD, Drazen Kovacevic, unul dintre cei mai importanți artiști BD din Serbia și Tome Trajkov, promotor al benzii desenate din Macedonia de Nord.

Sursă foto: Muzeul Județean de Istorie Brașov