Comitetul European al Regiunilor (CoR) și Asociația orașelor ucrainene au lansat cea de-a doua ediţie a iniţiativei comune „Planificarea unor tabere de vară pentru copiii și tinerii din Ucraina”.

Autorităţile locale, provinciale şi regionale din Uniunea Europeană sunt invitate să participe la organizarea unor astfel de tabere (dacă este posibil, cu sprijinul partenerilor locali din mediul privat) cu scopul de a crea un spațiu în care copiii să se poată simți în siguranță și să retrăiască normal printr-un program zilnic echilibrat care ar putea contribui pe viitor la recâștigarea unui sentiment de încredere.

Activitățile în aer liber, sportul și activitățile de refacere ar urma să contribuie la îmbunătățirea sănătății fizice și mintale. Cursurile de dezvoltare vor îmbogăți cunoștințele fiecărui copil sau tânăr și tuturor li se va oferi ocazia de a comunica într-o limbă străină.

Grupul-țintă avut în vedere:

  • copii și tineri școlarizați în ciclul primar, gimnazial și liceal (între 6 și 17 ani);
  • însoţitorii (1 adult la 10 copii).

Durata taberei: la alegerea gazdelor, organizatorii recomandă 4-5 săptămâni (sau mai mult, în funcție de disponibilitatea organizatorilor locali).

Costuri (aspecte practice): taberele sunt gratuite pentru copiii, tinerii și însoțitorii ucraineni. Costurile șederii copiilor în tabără, inclusiv călătoria și activitățile organizate, vor fi acoperite de autoritatea locală/regională gazdă, cu implicarea eventuală a partenerilor privați.

În 2022, la prima ediţie a acestei iniţiative, peste 1.250 de copii au fost primiți în diverse orașe, provincii și regiuni ale Uniunii Europene – de la orașele Nimes, Atena, Roma, Tampere, Gdansk, Portimao, până la judeţele şi regiunile Maramureş, Preili, Wielkopolska, Lubelskie, Podkarpackie, Pomorskie, Bavaria, Lodzkie.

Fişa informaţională şi contactul pentru manifestarea interesului sunt disponibile pe pagina oficială a CoR aici.