Comisia Europeană şi regiunea franceză Hautes-de-France, gestionare ale „Inițiativei europene privind dezvoltarea urbană”, au lansat recent cea de-a doua cerere de propuneri pentru proiecte de inovare urbană. 

Finanţarea de 120.000 EUR va fi disponibilă prin programul FEDR şi vizează următoarele trei priorități:

  • Înverzirea orașelor – să experimenteze și să ofere soluții inovatoare tangibile pentru infrastructurile verzi și albastre, abordând provocările legate de biodiversitate, poluare și climă;
  • Turismul durabil – pentru a stimula transformarea verde și digitală pe termen lung, reziliența și sustenabilitatea în sectorul turismului. Acest lucru ar putea fi realizat prin diversificarea produselor turistice, prin urmărirea unui impact pozitiv asupra comunităților locale și asupra mediului, prin promovarea incluziunii sociale și a inovării sociale și prin îmbunătățirea legăturilor cu zonele și orașele mai mici;
  • Mobilizarea talentelor în orașele aflate în declin – proiecte-pilot integrate și bazate pe realitatea zonei pentru a testa noi soluții pentru a reține și a atrage talente. Acest lucru ar putea fi realizat prin implicarea comunităților locale și prin luarea în calcul a dimensiunii economice, sociale și de mediu influenţate de tranziția demografică.

Fiecare proiect poate primi până la 5 milioane de euroCererea de propuneri este deschisă tuturor orașelor din UE care se prezintă separat sau ca grupSunt încurajate să participe oraşele din ţările mai puţin dezvoltate (PIB sub 75% din media europeană).

Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor este 5 octombrie 2023, iar perioada maximă pentru implementare este de 3 ani şi jumătate.

Ghidul solicitantului pentru Iniţiativa europeană privind dezvoltarea urbană este disponibil în engleză la această pagină.

Sursa de informare şi detaliile pot fi consultate aici.  

Contact: [email protected]

Mai multe informaţii despre sprijinul direct acordat de către Secretariatul permanent potenţialilor beneficiari poate fi accesat aici.