În perioada 25-27 octombrie 2022 are loc cea de-a 43-a sesiune a Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei (CPLRE) la Strasbourg. Delegația României este reprezentată la această sesiune plenară de Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare și Emilian Oprea, primarul orașului Chitila.

Cu ocazia celei de-a 43-a sesiuni plenare a Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei, Mathieu Mori a fost ales secretar general al Congresului, obținând 137 de voturi. Mandatul noului secretar general al Congresului va intra în vigoare în ianuarie 2023.

Adresându-se membrilor Congresului, Mathieu Mori a subliniat contextul actual fără precedent din Europa, marcat de agresiunea împotriva Ucrainei de către Federația Rusă.


„Apariția unui nou imperialism în Europa reprezintă o amenințare existențială pentru Ucraina și pentru fiecare dintre democrațiile noastre”, a spus el, angajându-se să continue dialogul pentru o Europă pașnică.


Noul secretar general a reamintit, de asemenea, varietatea de probleme locale și regionale cu care se confruntă societățile europene.


„Multe țări au așteptări mari de la Congres și vom avea nevoie de o administrație din ce în ce mai eficientă pentru a face față provocărilor istorice care urmează”, a susținut noul secretar general al Congresului.


Congresul Autorităților Locale și Regionale este o instituție a Consiliului Europei, responsabilă de consolidarea democrației locale și regionale în cele 46 de state membre ale sale și de evaluarea aplicării Cartei europene a autonomiei locale. În calitate de voce a municipalităților și regiunilor europene, lucrează pentru a promova consultarea și dialogul politic între guvernele naționale și autoritățile locale și regionale, prin cooperare cu Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei.