Comisia Europeană a deschis recent apelul de candidaturi pentru iniţiativa „Premiile Noului Bauhaus European”, ediția 2024.

Candidaturile pot fi de puse până la 10 noiembrie 2023 pe această platforma oficială.  

Noul Bauhaus European (NEB) este o inițiativă creativă și interdisciplinară care conectează Pactul verde european la experiențele și la spațiile noastre de viață. Scopul său este de a oferi tuturor cetățenilor acces la bunuri circulare și cu emisii reduse de carbon, care sprijină regenerarea naturii și protejează biodiversitatea.

Premiile din 2024 vor recompensa proiecte existente, precum și concepte dezvoltate de tinere talente în patru categorii:

  • Reconectarea cu natura;
  • Redobândirea sentimentului de apartenență;
  • Prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie;
  • Modelarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viață.

În fiecare dintre cele patru categorii, sunt stabilite două componente paralele de concurs:

  • Componenta A: „Campionii «Noului Bauhaus european»” va fi dedicată proiectelor existente și finalizate cu rezultate clare și pozitive.
  • Componenta B: „Starurile în devenire ale noului Bauhaus european” vor fi dedicate conceptelor prezentate de tinerele talente în vârstă de maximum 30 de ani. Conceptele se pot afla în diferite stadii de dezvoltare, de la idei cu un plan clar până la nivelul de prototip.

Acest apel va premia 20 de proiecte și concepte inovatoare, care îndeplinesc cele trei criterii: sustenabilitate, estetică și incluziune. Premiile vor fi în valoare de până la 30.000 EUR şi vor conţine și un pachet de comunicare menit să îi ajute pe premianți să-și dezvolte și să-și promoveze în continuare proiectele și conceptele.

CE ESTE NOU ÎN EDIȚIA 2024?

Pentru prima dată, sunt binevenite aplicațiile de proiecte și concepte în Ucraina, pe lângă statele membre ale UE și Balcanii de Vest.

În această ediție, vor fi acordate premiile „Recunoaștere specială pentru efortul de reconstrucție și redresare a Ucrainei” pentru a recunoaște angajamentul țării de a reconstrui mai bine.

Premiile NEB 2024 vor pune, de asemenea, în centrul atenției regiunile din UE care se confruntă cu constrângeri socio-economice mai intense și locurile cele mai provocate de nevoia de a evolua către o economie neutră în carbon. O pătrime din premii va fi acordată proiectelor și conceptelor cu un rol transformator pozitiv pentru aceste regiuni. Hărțile și listele regiunilor luate în considerare sunt disponibile în Ghidul solicitantului (vezi anexă, document în română).

Contact direct pentru detalii: [email protected]