Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) a fost gazda întâlnirii structurilor asociative cu Comisia pentru guvernare locală și politică regională din Seimul Republicii Poloneze la invitația Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților condusă de Simona-Bucura Oprescu, deputat. Evenimentul a avut loc miercuri, 23 februarie 2023 la sediul UNCJR unde reprezentanții structurilor asociative ale autorităților publice locale, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, dar și primari de municipii, orașe și comune s-au întâlnit cu reprezentanții delegației din Republica Polonă.
Comisia pentru guvernare locală și politică regională din Seimul Republicii Polone a fost formată din președintele comisiei, Ławniczak Tomasz din Clubul parlamentar PiS, vicepreședinții Comisiei, Protas Jacek din clubul parlamentar PO și Woźniak Adam Grzegorz, din clubul parlamentar PiS, dar și președintele Subcomisiei permanente pentru politică regională, Kwiecień Anna din clubul parlamentar PO, Ryszard Wilczyński din Clubul Parlamentar PO, Szczurek-Żelazko Józefa din Clubul Parlamentar PiS și secretarul senior al Comisiei, Jakubczak Sławomir.
Reprezentanții celor patru structuri asociative ale administrației publice locale din România au prezentat delegației poloneze modul în care se desfășoară procedurile de consultare a acestora, dar și modul de cooperare între membrii Parlamentului și cele patru structuri.
Polonia este un model din punct de vedere al atragerii de fonduri europene, având unul dintre cele mai ridicate grade de absorbție a acestora din rândul țărilor membre ale Uniunii Europene. Astfel, un alt subiect abordat în cadrul vizitei a fost reprezentat de atragerea de fonduri europene în parteneriat, cu atât mai mult cu cât legăturile dintre comunitățile române și poloneze au o istorie de peste 20 de ani timp în care au fost semnate 57 de acorduri de cooperare.
Comisia poloneză a explicat modul în care s-a realizat reorganizarea administrativ-teritorială și descentralizarea precum și cele mai importante aspecte ale implementării politicii regionale în Polonia, dar și reglementarea și furnizarea serviciilor publice la nivel local și regional.
Evenimentul a fost un bun prilej pentru a extrage modele de bune practici atât de partea poloneză cât și cea română, evidențiindu-se dorința de a continua schimbul de experiențe. Mai mult, întâlnirea a reconfirmat buna relație bilaterală existentă între România și Polonia, precum și rolul important al dialogului între structurile asociative ale României și Comisia poloneză pentru susținerea obiectivelor comune.