Pe data de 22 noiembrie 2022 Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu şi-a prezentat proiectul de aviz pe tema „Spațiul european al datelor privind sănătatea” în ședința Comisiei NAT a Comitetului European al Regiunilor.


Acest aviz, elaborat ca urmare a propunerii de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului din 3 mai 2022, privind „Spațiul european al datelor privind sănătatea” (European Health Data Space – „EHDS”) este prima propunere privind astfel de spații europene comune de date specifice anumitor domenii. Acesta abordează provocările specifice sănătății în ceea ce privește accesul și schimbul electronic de date privind sănătatea. Fiind una dintre prioritățile Comisiei Europene în domeniul sănătății, va face parte integrantă din construirea unei uniuni europene a sănătății. EHDS va crea un spațiu comun în care persoanele fizice își pot controla cu ușurință datele electronice privind sănătatea şi va permite, de asemenea, cercetătorilor, inovatorilor și responsabililor de elaborare a politicilor să utilizeze aceste date electronice în condiții de încredere și de securitate, care să protejeze viața privată.


În intervenția sa, președinta CJ Sibiu a ținut să aducă câteva precizări privind patru aspecte esențiale evidențiate în cele aproape 50 de amendamente aduse de către membri proiectului său de aviz, respectiv:
1) Impactul asupra organizării și funcționării serviciilor medicale în țările membre / regiuni;
2) Impactul asupra subsidiarității în domeniul serviciilor medicale în țările membre / regiuni;
3) Impactul asupra datelor cu caracter personal;
4) Impactul financiar asupra furnizorilor de servicii / actorilor din sistemul de sănătate.


Ea a mai precizat că, „din păcate, libera circulație a persoanelor în UE nu a fost urmată și de circulația informațiilor medicale ale persoanelor, care a creat și creează în continuare mari probleme medicilor curanți în momentul în care trebuie să evalueze rapid și corect situația pacientului”.
În final, președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean a menționat că „este important să punem în balanță beneficiile uriașe ale EHDS pentru cetățenii UE și sănătatea publică, față de dificultățile și riscurile identificate, fără să omitem aceste riscuri și fără să le tratăm superficial”.


Mai multe detalii despre proiect pot fi consultate aici.