Adrian-Ioan Veștea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a convocat vineri, 4 martie 2022, o şedinţă extraordinară a forului deliberativ judeţean în cadrul căreia s-a propus un proiect de hotărâre privind alocarea unor fonduri, sub formă de donație, către filiala Braşov a Societăţii Naţionale de Cruce Roșie, care să fie utilizate pentru ajutorarea populației din Ucraina și a celor care se refugiază de acolo din cauza războiului. Aleşii forului deliberativ judeţean au aprobat proiectul de hotărâre, în unanimitate privind alocarea sumei de 200.000 de lei.

În plus, pentru a veni în sprijinul Crucii Roșii Braşov care până în data de 11 martie strânge donaţii de strictă necesitate pentru Ucraina, Consiliul Județean Brașov pune la dispoziție un spațiu de depozitare cu o suprafață de 1.000 mp, situat în Parcul industrial Metrom.

„Am stabilit modul în care ne vom organiza în perioada următoare, astfel încât toate bunurile colectate să fie depozitate în cele mai bune condiții și să ajungă rapid la oamenii aflați în suferință. Îmi doresc ca iniţiativa Consiliului Județean Brașov de alocare de fonduri pentru Crucea Roșie Română să fie preluată la nivelul cât mai multor consilii judeţene din ţară şi astfel să putem contribui cât mai substanţial la ajutorarea vecinilor noștri afectaţi de război. Nu putem rămâne indiferenţi la suferinţa oamenilor, de aceea îi îndemn pe toți brașovenii să se alăture oricăror iniţiative care îşi propun să aducă un strop de alinare în sufletele celor care fug din calea războiului”

Declară președintele C.J.Brașov.

În calitate de președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Adrian Ioan Veștea a propus acestui for, precum și omologilor săi din celelalte județe, să procedeze în mod similar, având în vedere că, potrivit HG nr. 557/2016, Crucea Roșie Română este o organizație umanitară cu rol de sprijin secundar în asigurarea cazării persoanelor evacuate sau refugiate, asigurarea apei potabile și hranei pentru persoanele afectate sau evacuate, asigurarea și distribuirea ajutoarelor, organizarea primirii și distribuției ajutoarelor umanitare de urgență.

Persoanele sau companiile care doresc să doneze sume de bani pentru campania umanitară de ajutorare a Ucrainei o pot face prin intermediul paginii de internet a Crucii Roșii Române: www.crucearosie.ro sau direct în conturile campaniei deschise la BRD Agenția Piața Romană:

RO76BRDE410SV07590484100 (Lei)

RO12BRDE410SV31714694100 (Euro)

RO88BRDE410SV36413794100 (USD).

Pentru alte disponibilități de sprijin în afara produselor enumerate mai sus, persoanele și organizațiile se pot înscrie pe platforma guvernamentală „Împreună ajutăm mai mult”, accesibilă aici: https://bit.ly/3K1mb3s

Salvatorii montani, alături de refugiaţi

Serviciul Public Judeţean Salvamont Brașov împreună cu ASV România și Asociația Bartolomeu Avantgarden s-a alăturat campaniei umanitare organizate de Biserica Sfanta Treime Tocile din Braşov. Joi, 3 martie, salvatorii montani braşoveni împreună cu membrii #ASVRomânia au încărcat în tirul special venit din Ucraina mai multe pachete cu haine, pături și alimente. Toate coletele vor ajunge la sutele de români bucovineni și ucrainieni refugiați (femei și copii), găzduiți la școala românească pe care protopopul Vasile Covalciuc a construit-o în Raionul Storojineț, Regiunea Cernăuți – Ucraina.

DGASPC Braşov se implică

În contextul dificil cauzat de acțiunile militare în desfășurare în Ucraina, conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov anunţă că instituţia este pregătită să pună la dispoziția copiilor proveniți din zona de conflict, în cazul în care va fi nevoie, locuri de cazare în centrele rezidențiale. La nivelul centrelor aparținând DGASPC Brașov sunt disponibile, la acest moment, aproximativ 50 de locuri, instituția urmând să asigure servicii de cazare și masă, servicii socio-medicale și materiale igienico-sanitare.

26 de copii instituționalizați în două case de tip familial din Ucraina, împreună cu doi însoțitori și copii acestora au ajuns vineri, 4 martie, la Brașov. Persoanele au fost preluate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov și cazate într-un serviciu social de tip rezidențial din subordinea instituției. Copiii au vârste cuprinse între 3 și 15 ani, sunt sănătoși și au ajuns în siguranță la Brașov.

DGASPC Brașov pune la dispoziția grupului din Ucraina un voluntar vorbitor de limbă rusă și ucraineană. De asemenea, unul dintre însoțitorii copiilor este vorbitor de limba română.

Copiii au ajuns la DGASPC Brașov prin intermediul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții. Ei vor beneficia de servicii de cazare și masă, servicii socio-psiho-medicale și materiale igienico-sanitare.

Apel pentru donarea de sânge

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov şi al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, susţine ajutorarea pe toate căile a vecinilor noştri ucraineni, greu încercaţi de un război nedrept.

„În semn de solidaritate cu suferinţele poporului ucrainean, joi, 3 martie, am donat sânge. Cred cu tărie că prin gestul meu, o viaţă de om, fie el militar sau civil, va fi salvată. În aceste momente dificile, adresez un apel tuturor concetăţenilor noştri care pot dona sânge, să nu ezite să vină la Centrul de Transfuzie Sanguină Braşov şi să facă acest gest salvator pentru semenii noştri aflaţi în suferinţă”

A spus preşedintele CJ Brașov și al UNCJR.

Împreună reușim să îi ajutăm pe cei mai puțin norocoși și să le oferim bucurie și speranță! Implică-te și tu! Donează!