La inițiativa delegației României la Comitetul European al Regiunilor (CoR), pe data de 24 mai 2023 a avut loc ședința comună cu delegația  Poloniei, în marja celei de-a 155-a sesiuni plenare a CoR.

Dialogul s-a axat pe subiecte de real interes pentru autoritățile locale din cele două țări, respectiv: Parteneriatul estic, războiul din Ucraina şi situația din Republica Moldova; relația dintre autoritățile naționale și cele regionale/locale în Polonia și în România; viitorul politicii de coeziune; o strategie macroregională pentru regiunea Carpatică.

Alin-Adrian Nica, președintele delegației României la CoR, președinte al Consiliului Județean Timiș, a menționat, printre altele, faptul că o coordonare pe aceste subiecte considerate esențiale pentru a fi susținute atât în cadrul CoR, cât şi la nivel național, de cele  două delegații, ar fi mai mult decât binevenită, în această perioadă extrem de dificilă pentru estul Europei.

„Parteneriatul estic este o platformă de comunicare şi dialog, dar aceasta pare să fie considerată o formă fără fond, deoarece există îndoieli asupra eficienței dialogului, partenerii din CORLEAP fiind dornici de o mai strânsă cooperare. Războiul din Ucraina nu este identic resimțit în vestul Europei, unde se resimte o oarecare „oboseală” în a mai considera ajutorul pentru Ucraina ca obiectiv primordial. România şi Polonia, inclusiv prin autoritățile lor locale, ar trebui să aibă un rol foarte important în procesul de reconstrucție din Ucraina. In ceea ce privește Republica Moldova, considerată „o a doua Românie”, este crucial ca această țară să fie sprijinită la nivel european atât din punct de vedere politic cât şi din punct de vedere economic” a susținut Alin-Adrian Nica, președintele delegației României la CoR și președinte al Consiliului Județean Timiș.