Asociatia „O viata activa si asistata″ structura responsabila cu punerea în aplicare a programului european comun (JP) „Active Assisted Living” , a lansat ultima cerere de propuneri de proiecte pentru perioada 2014-2020.
Programul „Active Assisted Living” (AAL JP) are la baza aplicarea solutiilor TIC pentru facilitarea unei vieti active si autonome a persoanelor în vârsta si este complementar altor cereri din programul „Orizont 2020”*. Prin urmare, AAL JP opereaza în domeniul serviciilor si actiunilor care permit o îmbatrânire activa a populatiei, în contextul în care schimbarea demografica din Europa, cauzata în principal de un proces de îmbatrânire constanta si în crestere, implica provocari pentru finantele statelor, deoarece are o pondere crescuta asupra sistemelor de pensii si asupra sistemului de sanatate, Cu toate acestea, la nivel european, se considera ca acest proces aduce si câteva oportunitati interesante pentru viitor.
De fapt, îmbatrânirea ar trebui privita, mai întâi, ca o oportunitate de a trai mai mult si mai bine dupa o viata de munca. În al doilea rând, o societate îmbatrânita prezinta unele avantaje interesante la nivel social, deoarece persoanele în vârsta reprezinta o bogatie pretioasa în ceea ce priveste experienta, întelepciunea si adaptabilitatea la schimbarile societale.
Programul este finantat de Comisia europeana si de cele 20 de tari care constituie statele partenere: Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Ungaria, Irlanda, Israel, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia si Regatul Unit. Punctele Nationale de Contact (PNC) au un rol foarte important pentru viitorii solicitanti, ele fiind cele care stabilesc criteriile de eligibilitate nationale, dar si cofinantarile, fiind, totodata, în masura sa sprijine partile interesate la depunerea aplicatiei.
Pentru România, PNC este Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamântului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI).
Titlul cererii 2020: „ Promovarea solutiilor incluzive de sanatate si îngrijire care permit o îmbatrânirea buna în noul deceniu”.
Cererea prevede posibilitatea depunerii unor proiecte de colaborare si a unor proiecte de colaborare mici. România este eligibila pentru ambele tipuri.
Buget alocat de România: 1.000.000€; ratele de cofinantare sunt stabilite de fiecare stat participant la program.
Beneficiari: fiecare stat participant îsi defineste tipul de parteneri eligibili; exemple de entitati eligibile, asa cum a stabilit România: IMM-uri, autoritati publice, centre de cercetare, companii, asociatii, organizatii ale utilizatorilor finali, etc.Termenul-limita pentru depunerea aplicatiilor: 21 mai 2021.