Agenţia Executivă Europeană pentru Domeniile Sănătate şi Digital (HaDEA) de la Bruxelles, prin mandatul primit de la Comisia Europeană, a deschis la 26 octombrie a.c. o cerere de finanţare care se înscrie în Programul anual de lucru 2021 al programului european „Uniunea Europeană pentru sănătate”.
Iniţiativa „HealthyLifestyle4All”, promovarea unui stil de viaţă sănătos este o inițiativă, care se va baza pe Apelul de la Tartu pentru un stil de viață sănătos. Scopul acesteia va fi promovarea unui stil de viață sănătos în Uniune, în special în rândul copiilor. Această acțiune specifică va sprijini inițiativa prin consolidarea componentei de educație în domeniul sănătății pentru promovarea unor stiluri de viață sănătoase, cu accent pe mediul școlar, asigurând accesul egal la activități pentru toate grupurile socio-economice și, prin urmare, reducând inegalităţile în sănătate.
Buget | Data limită de depunere a aplicațiilor | Beneficiari | Eligibilitate țări/regiuni |
4.400.000€ cofinanţare de maximum 60%, în cazuri excepţionale se poate ajunge până la 80% | 25 ianuarie 2022 (ora 17:00 la Bruxelles) | orice entitate publică sau privată, legal constituită după legile UE, organizaţii internaţionale | – statele membre ale UE; – membri ai Spațiului Economic European (SEE): Norvegia, Islanda, Liechtenstein; – țări candidate și potențial candidate, ţările aflate în vecinătatea UE; – țări terțe participante la program |
„UE pentru sănătate” 2021-2027 este viziunea Uniunii Europene pentru o viaţa mai sănătoasă a cetăţenilor săi în contextul generat de pandemia actuală şi îmbunăţăţirea rezilienţei sistemelor de sănătate europene.
Acțiuni finanțare:
Proiectele finanţate vor dezvolta acţiuni pentru adoptarea eficientă a practicilor de succes privind alfabetizarea în domeniul sănătății și stilurile de viață sănătoase, inclusiv nutriția, activitatea fizică regulată de îmbunătățire a sănătății și sănătatea mintală în școli. Această acțiune specifică va sprijini inițiativa „HealthyLifestyle4All” prin consolidarea componentei de educație în domeniul sănătății pentru promovarea unor stiluri de viață sănătoase, cu accent pe mediul școlar, asigurând accesul egal la activități pentru toate grupurile socio-economice și, prin urmare, reducând inegalităţile în sănătate. Finanţarea va sprijini autoritățile publice să crească oportunitățile de activitate fizică regulată, să promoveze stiluri de viață sănătoase prin schimburi de bune practici privind alfabetizarea în domeniul sănătății, inclusiv aspectele de sănătate ale programului școlar al Uniunii și promovarea Codului european împotriva cancerului.
Proiectele vor contribui prin acţiunile lor la dezvoltarea unei abordări a Uniunii care va promova investițiile în infrastructuri de mobilitate activă, cantine sănătoase și pentru a dezvolta măsuri de sensibilizare. Activitățile specifice ale inițiativei vor completa inițiativele majore ale Uniunii, inclusiv „Săptămâna europeană a sportului”, „schema școlară a UE” și „politica de promovare a UE pentru produsele agroalimentare”, precum și „Planul de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice”.
Activitățile vor încuraja și sprijini școlile și alte instituții educaționale să adopte conceptul de școli sănătoase – cunoscute și sub numele de școli care promovează sănătatea, și vor colecta, dezvolta, sprijini și împărtăși practici bazate pe dovezi.
Cu ajutorul acestui program, UE va investi 5,3 miliarde EUR în acțiuni cu valoare adăugată europeană, care vor completa politicile țărilor UE și vor urmări unul sau mai multe dintre scopurile programului:
- să îmbunătățească și să promoveze sănătatea în Uniune,
- să combată amenințările transfrontaliere la adresa sănătății,
- să amelioreze calitatea medicamentelor, a dispozitivelor medicale și a produselor necesare în situații de criză,
- să consolideze sistemele de sănătate, reziliența acestora și utilizarea eficientă a resurselor. Acțiunile prevăzute se încadrează în patru categorii: prevenirea bolilor, pregătirea pentru situații de criză, sistemele de sănătate și tehnologiile digitale, cu un accent transversal pe cancer.
În plus, pentru că provocările în materie de sănătate sunt transversale, Programul „UE pentru sănătate” completează alte programe, politici, instrumente și acțiuni ale Uniunii, cum ar fi:
- „Fondul social european Plus” (FSE+), pentru a sprijini accesul grupurilor vulnerabile la asistență medicală;
- „Fondul european de dezvoltare regională”, pentru a îmbunătăți infrastructura regională de sănătate;
- „Orizont Europa”, pentru cercetare în domeniul sănătății;
- „Mecanismul de protecție civilă al Uniunii”/capacitatea rescEU, pentru crearea de rezerve de echipamente medicale pentru situații de urgență;
- Programul „Europa digitală” și „Mecanismul pentru interconectarea Europei”, pentru crearea infrastructurii digitale necesare pentru instrumentele digitale din domeniul sănătății;
- Programul „InvestEU”; – „Programul privind piața unică”;
- „Mecanismul de redresare și reziliență”;
- Programul „Erasmus+”;
- „Instrumentul pentru sprijin de urgență”
Informații suplimentare:
✓Durata de implementare a acţiunilor proiectului trebuie să fie cuprinsă între 12 şi 36 luni (se recomandă o implementare de 24- 36 de luni).
✓ Comisia are în vedere să cofinanţeze maximum 3 propuneri de proiecte.
✓Solicitantul trebuie să poată dovedi capacitatea de a implica atât sectorul educațional, cât și cel al sănătății și de a obține angajamente de sprijin de la autoritățile locale/regionale/naționale responsabile.
✓ Sunt acceptate cereri depuse fie de către un singur solicitant, fie de către un consorțiu (minimum 3 parteneri din minimum 3 ţări).
✓ Parametrii grantului (suma maximă a grantului, rata de finanțare, costurile totale eligibile,
etc.) vor fi stabiliți în acordul de finanțare.
✓ Aplicațiile se depun doar online. Detalii pe pagina web menționată la sursa de informare.
✓ Solicitanții pot depune mai multe propuneri pentru proiecte diferite în cadrul aceluiași apel (și li se poate acorda o finanțare pentru acestea).
✓ Propunerile pot fi trimise în orice limbă oficială a UE (rezumatul proiectului ar trebui, totuși, să fie întotdeauna în limba engleză). Din motive de eficiență, Comisia insistă să fie utilizată limba engleză pentru întreaga aplicație.
Aici se găsește pagini oficială a cererii, iar textul cererii se regăsește aici.