„European Cities Facility” (EUFC), inițiativă paneuropeană instituită prin programul „Orizont 2020”, a deschis cea de-a 3-a cerere de propuneri de proiecte destinată tranziției energetice sustenabile la nivel local.
Această facilitate paneuropeană oferă sprijin financiar, rapid şi simplificat (subvenții de 60.000 EUR) şi servicii de consolidare a capacității pentru autoritățile locale din Europa, care le vor permite să dezvolte concepte solide de investiții şi să mobilizeze finanțări în domeniul energiei sustenabile.
Buget | Termen limită de depunere a proiectelor | Eligibilitate țări/regiuni |
60.00 €/proiect; bugetul total al cererii: 4.140.000 euro. | 17 decembrie 2021 | municipalități/autorități locale, asociații/grupări ale acestora, entități publice locale care au capacitatea de agregare a municipalităţilor/autorităţilor locale; se recomandă gruparea autorităţilor locale pentru eficientizarea rezultatelor şi a finanţării alocate. |
EUCF abordează două bariere fundamentale pentru investițiile în energia sustenabilă:
• lipsa capacității financiare şi legale a autorităților locale de a-şi transforma strategiile de energie şi climă pe termen lung (de ex. SEAP, SECAP, etc.) în concepte adecvate de investiții;
• lipsa de agregare a proiectelor mai mici fragmentate (de exemplu, în sectorul construcțiilor) şi, prin urmare, lipsa de atractivitate pentru sectorul financiar.
Conceptele de investiții rezultate vor reprezenta un pas inițial către un plan de afaceri și financiar final și, în acest fel, vor facilita mobilizarea ulterioară a investițiilor (locale) în eficiența energetică și energie regenerabilă. Sursele de finanțare pot proveni din sectorul privat, dar și din alte instrumente finanțate de UE, cum ar fi Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), Fondurile Structurale și de Investiții Europene (ESIF), diverse facilități de Asistență pentru Dezvoltarea Proiectelor (PDA), precum şi din Facilitatea Europeană de Asistență Energetică Locală (ELENA) a Băncii Europene de Investiții (BEI) sau diferite platforme naționale de investiții.
Contact naţional în România pentru întrebări, detalii, consiliere a potenţialilor beneficiari: [email protected]
Sursă de informare şi ghidul solicitantului aici.
Obiective:
EUCF își propune să sprijine municipalitățile și autoritățile locale (sunt avute în vedere în special autorităţile locale mici şi mijlocii) în dezvoltarea conceptelor de investiții legate de implementarea acțiunilor identificate în planurile lor de acțiune pentru climă și energie. Obiectivul final al EUCF este de a construi o reţea substanțială de proiecte de investiții în energie durabilă în municipalitățile din Europa.
Tipuri de activități finanțate prin inițiativa EUCF
- studii de fezabilitate,
- analize tehnice şi juridice,
- studii sociale şi de piață,
- analize financiare,
- alte activități de sprijin.
Grantul nu poate finanța direct investițiile efective, dar acoperă costurile pentru mobilizarea resurselor și accesul la servicii pentru a dezvolta un concept de investiții.
EUCF este aliniată la Pactul ecologic european al Comisiei Europene, Cadrul 2030 privind clima și energia, Strategia pe termen lung pentru 2050 și noua politică de creditare pentru energie a BEI. Astfel, EUCF are o poziție clară de a nu sprijini investițiile în proiecte energetice care se bazează pe combustibili fosili fără oprire, cum ar fi producția de petrol și gaze naturale, infrastructura tradițională de gaze, tehnologiile de generare a energiei care au ca rezultat emisii de GES peste 250 gCO2/kWh de energie electrică generată și infrastructură de producție de căldură pe scară largă, bazată pe petrol, gaze naturale, cărbune sau turbă.
Aplicațiile sunt evaluate pe baza a 5 criterii:
- dimensiunea investiției;
- economiile de energie;
- structura de guvernanţă;
- implicarea părților interesate;
- alinierea la obiectivele EUCF.