Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) a organizat la Comitetul European al Regiunilor de la Bruxelles si în online, la 11 octombrie a.c., alături de partenerii săi din cadrul Confederației Europene a Puterilor Locale de nivel Intermediar (CEPLI), seminarul dedicat inovării sociale „Local Intermediate Authorities at the forefront of social innovation”.
Este pentru a patra oară consecutiv când CEPLI, prin implicarea directă a membrilor săi, organizează în nume propriu un astfel de eveniment în cadrul celei mai importante manifestări dedicate autorităţilor locale, județene şi regionale, „Săptămâna europeană a regiunilor şi orașelor”.
UNCJR este membru fondator al acestei confederații care reunește asociații naționale de autorități publice locale de nivel județean din mai multe state membre ale UE (Belgia, Germania, Franța, Italia, Polonia, Spania, România) şi două rețele europene de provincii: Arc Latin şi Partenalia (Belgia, Franţa, Spania).
Scopul dezbaterilor din cadrul seminarului a fost acela de a pune în evidență rolul major al autorităților locale de nivel NUTS III (județe, provincii, departamente, Landkreise, powiats etc.) în dezvoltarea unor politici publice reziliente, incluzive şi adaptate la realitățile sociale ale comunităților şi teritoriilor pe care le reprezintă.
Intervențiile din timpul seminarului au subliniat faptul că societățile europene se confruntă cu provocări semnificative din punct de vedere social, precum îmbătrânirea populației şi schimbările demografice actuale şi viitoare, creșterea inegalităților sub impactul crizelor economice şi energetice, dar şi al consecințelor dublei tranziții ecologice şi digitale, migrația, marginalizarea persoanelor vulnerabile şi din zone defavorizate, fragilităţile sistemului de sănătate, aspecte importante care necesită acțiuni inovatoare urgente.
Inovarea socială, după cum o demonstrează experiențele locale ale membrilor confederației, este o parte importantă a acțiunilor autorităților publice care devin nucleul parteneriatelor locale în care sunt implicați diferiți actori teritoriali: societatea civilă, întreprinderile sociale, start-up-urile , fundațiile, dar şi cetățenii, într-o abordare colaborativă.
În cele mai multe cazuri, inovarea socială, fie că este orientată spre implementarea noilor tehnologii sau are la bază măsuri specifice de sprijin şi intervenție, are nevoie să parcurgă mai multe etape până să ajungă să fie parte integrantă a strategiilor, a planurilor de acțiune sau a politicilor publice construite în funcție de nevoile colectivităților teritoriale. Aceste etape trebuie să cuprindă o analiză emergentă, faza experimentală, difuzarea şi evaluarea.
Inovația socială ca sistem de inovare teritorializat, incluziv și participativ face parte, după cum s-a concluzionat la sfârșitul discuțiilor, din adaptarea fiecărei comunități şi din acțiunea oricărei administrații publice locale pentru modernizarea şi transformare societală, care să permită o dezvoltare durabilă orientată spre cetățeni, nevoile şi bunăstarea acestora.