Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) participă activ de mai bine de 18 ani la cel mai mare eveniment european destinat autorităţilor locale, judeţene şi regionale, care se desfăşoară la Bruxelles în cea de-a doua săptămână din octombrie – „Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor” (EWRC).
Anul acesta, UNCJR a organizat, alături de partenerii săi din cadrul Confederaţiei Europene a Puterilor Locale de nivel Intermediar (CEPLI), două evenimente înscrise în programul oficial: un stand expoziţional destinat promovării produselor locale şi un seminar politic pe tema importanţei democraţiei locale, element-cheie al democraţiei europene.
La standul de degustare CEPLI-Partenalia, organizat la 9 octombrie a.c. la Centrul de conferinţe al Comisiei europene – Albert Borschette – de la Bruxelles sub deviza „A taste of our amazing provinces”, Consiliul judeţean Timiş a răspuns invitaţiei UNCJR, promovând atât vinul de Recaş, cât şi băuturi artizanale din mere ale producătorului local „Casa Despi”. Standul a oferit posibilitatea celor peste 1500 de participanţi prezenţi la diferite evenimente ale manifestării să descopere, alături de zona Timişului, diversitatea gastronomică a comunităţilor locale provinciale din Taragona, Castellón, Sevilla, Extremadura, Leon (Spania), Hanovra (Germania), Aude (Franţa) şi Bochnia (Polonia). Standul a prezentat, o dată în plus, diversitatea tradiţiilor culinare ale provinciilor europene, produsele de la Timiş bucurându-se de aprecierea unanimă atât a colegilor din alte ţări europene, cât şi a celor care le-au degustat.
Seminarul politic „Local intermediate authorities as driving forces of European democracy”a avut loc pe data de 10 octombrie a.c. la sediul central al Comitetului european al regiunilor, evenimentul aducând în prim-plan, într-un moment în care se constată cu îngrijorare o creştere a deficitului democratic european, rolul esenţial al autorităţilor de nivel NUTS III din Europa în promovarea beneficiilor politicii de coeziune şi a altor iniţiative ale UE pentru comunităţile locale.
Oratorii au subliniat o realitate pe care, potrivit acestora, aleşii locali, judeţeni sau regionali ar trebui să o ia în calcul din ce în ce mai mult, importanţa participării cetăţeneşti la deciziile cu impact pentru comunitate. Nu există democraţie locală şi europeană, după cum s-a afirmat în timpul seminarului, fără participare cetăţenească şi implicare majoră a comunităţii, nu doar pentru consultări sau mici iniţiative locale, ci, mai ales, pentru proiectele finanţate prin fonduri europene şi din bugetul local sau demersuri de anvergură care privesc viaţa de zi cu zi a locuitorilor judeţelor noastre.
Europa trebuie să devină o oportunitate pentru toţi şi asta implică şi o schimbare fundamentală pentru acţiunile şi politicile europene actuale, o schimbare de paradigmă. O nouă viziune este necesară, care să reprezinte nu doar marile oraşe şi zonele metropolitane sau regiunile puternice care nu au nici pe departe posibilitatea, instrumentele şi competenţele pentru a sprijini dezvoltarea zonelor rurale, a celor indepărtate sau a micilor comunităţi urbane. Politicienii locali şi judeţeni sunt puternici şi legitimi în acţiunile lor, aşa cum s-a afirmat în timpul seminarului, dacă au încrederea şi implicarea comunităţilor locale pe care le reprezintă pentru cele mai importante decizii ce privesc dezvoltarea sustenabilă şi transparentă a judeţelor şi municipalităţilor pe care le reprezintă.
Dezbaterile seminarului s-au încheiat cu o concluzie unanim împărtăşită de cei prezenţi în sală: democraţia europeană are nevoie, mai mult ca oricând, să fie sprijinită de democraţia locală şi de o comunicare eficientă a beneficiilor proiectului comunitar în teritoriu. Administraţiile publice de nivel local şi judeţean din UE implementează mai mult de 50% din fondurile europene pentru coeziune, de aceea, rolul lor şi implicarea directă ca parteneri egali cu nivelul regional şi naţional trebuie să fie luate serios în considerare pentru viitoare perioadă de programare.
UNCJR este membru fondator al CEPLI, confederaţie care reunește asociații naționale de autorități publice locale de nivel județean din mai multe state membre ale UE (Belgia, Germania, Franța, Italia, Polonia, România şi Spania) şi reţeaua europeană de provincii Partenalia (membri din Belgia, Franţa, Italia, România, Spania). Din aprilie 2024, Uniunea Consiliilor Raionale din Republica Moldova (UCRM) a primit statutul de membru observator al CEPLI, urmând ca din 2025 să participe activ la acţiunile majore ale confederaţiei.