țDirecţia generală agricultură şi dezvoltare rurală (DG AGRI) din cadrul Comisiei europene a lansat la 15 octombrie 2024 cererea de propuneri de proiecte 2025 „Sprijin pentru măsurile de informare privind Politica Agricolă Comună (PAC)”. Granturile puse la dispoziţia celor interesaţi au în vedere promovarea beneficiilor acestei politici comunitare pentru toţi cetăţenii din Uniunea Europeană.
Programul prin care se acordă finanţare: “Acţiuni de informare în domeniul Politicii agricole comune” (IMCAP)
Tematica principală a cererii
PAC joacă un rol cheie în sprijinirea sectorului agricol al UE și a zonelor rurale. Aceasta urmărește să asigure o agricultură sustenabilă din punct de vedere economic, social și de mediu.
Propunerile prezentate ar trebui să se concentreze asupra celor zece obiective specifice ale PAC, ținând seama de planurile strategice PAC ale statelor membre, de planul de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, de organizarea comună a piețelor, de directiva privind practicile comerciale neloiale și de orientările politice pentru următoarea Comisie Europeană 2024-2029. Acestea ar trebui să ofere măsuri de informare coerente, obiective, bazate pe dovezi și cuprinzătoare, care să ajungă la un număr semnificativ de cetățeni din UE, pentru a ajuta la explicarea, punerea în aplicare și dezvoltarea PAC și pentru a sensibiliza publicul cu privire la conținutul și obiectivele acesteia, inclusiv contribuția sa la garantarea unei aprovizionări stabile cu alimente la prețuri accesibile, la sprijinirea veniturilor agricultorilor și la asigurarea competitivității, rezilienței și durabilității pe termen lung a sectorului agricol al UE.
Măsurile de informare ar trebui să se concentreze mai ales asupra rolului PAC și al planurilor sale strategice (a) în sprijinirea unui venit echitabil și suficient pentru agricultori), (b) în asigurarea securității alimentare și a competitivității pe termen lung a agriculturii UE, (c) în reziliența și tranziția către sisteme durabile de producție alimentară, inclusiv pentru sectorul creșterii animalelor, (d) în sprijinirea reînnoirii generațiilor și în îmbunătățirea echilibrului de gen și a participării femeilor și (e) în consolidarea poziției agricultorilor în lanțul valoric și protejarea acestora împotriva practicilor comerciale neloiale.
Măsurile de informare trebuie să includă una sau mai multe activități care să aibă un impact semnificativ la nivelul cetățenilor, cum ar fi:
- producerea și distribuția/difuzarea de materiale tipărite, multimedia sau audio-vizuale,
- activități de informare în online și pe rețelele sociale,
- venimente media,
- conferințe, seminarii, ateliere,
- studii privind aspectele legate de PAC (dacă sunt necesare pentru a sprijini implementarea măsurilor de informare).
- Următoarele activități NU sunt eligibile:
- măsurile impuse de lege,
- adunările generale sau statutare,
- alte activități în care măsurile de comunicare și informare nu sunt componenta principală.
Bugetul total al cererii: 4.000.000€ ; se acordă între 125.000 şi 400.000 EUR şi maximum 60% cofinanţare
Termenul-limită pentru depunerea propunerilor de proiecte: 16 ianuarie 2025
Durata implementării acţiunilor: 12 luni
Eligibilitate: orice entitate publică şi privată din statele membre ale UE: autorităţi publice locale, judeţene şi naţionale, ONG-uri, asociaţii, agenţii, universităţi, şcoli, centre de cercetare, companii, etc. şi organizaţii internaţionale din statele membre ale UE
Publicul țintă este publicul larg, în special copii, tinerii, studenţii, profesorii și/sau fermierii și alte părți interesate active în zonele rurale și în sectorul agricol.
Sunt permise doar cererile de la un singur solicitant (beneficiari unici); entitățile afiliate și alți participanți sunt permişi, dacă este necesar.
Vor fi acordate puncte bonus proiectelor din țări care nu au participat la apelurile IMCAP din ultimii 2 ani (IMCAP-2022-INFOME și IMCAP-2023-INFOME).
Contact direct pentru alte informaţii sau nelămuriri: Comisia Europeană, DG AGRI: [email protected]
Surse de informare: