8 Martie a fost Ziua Internațională a Femeii. În semn de apreciere și pentru a mai alunga din tristețea refugiaților care au intrat în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației, voluntarii au dăruit flori tuturor doamnelor și domnișoarelor care au lăsat totul în urmă și au fugit din calea războiului. Au adus un zâmbet pe fețele acestora și o rază de speranță în suflete.
Membrii CJSU Maramureș, împreună cu președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, în calitate de vicepreședinte al CJSU Maramureș, au discutat și au dispus de urgență o serie de măsuri care vizează camparea refugiaților, hrana oferită acestora, precum și gestionarea urgențelor medicale care pot apărea în acest context.
O primă măsură este pregătirea de către Consiliul Județean Maramureș a unui fond de rezervă, în valoare de 5 milioane de lei, care va putea fi folosit în această situație de criză.
De asemenea, aleșii județeni s-au întrunit în ședință ordinară în această săptămână pentru a aproba o serie de proiecte, printre care și Acordul de cooperare între CJ Maramureș și ONG-urile care s-au alăturat parteneriatului dintre autoritățile publice, organizațiile neguvernamentale, societatea civilă și mediul de afaceri, prin care se oferă sprijin cetățenilor ucraineni. În baza acestui acord, CJ Maramureș a alocat 1,5 milioane de lei ONG-urilor implicate în campania de sprijin.
Mai mult, Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, împreună cu prefectul județului, Rudolf Stauder, au primit în data de 2 martie 2022 delegația oficială din partea UNICEF, formată din Catherine Russell, Director Executiv UNICEF, Afshan Khan, Director Regional pentru Europa și Asia Centrală, Pieter Bult, Reprezentant UNICEF în România, Kirsi Madi, Director și Șef de Personal UNICEF, și Despina Andrei, Manager Comunicare și Strângere de Fonduri UNICEF în România.
Împreună au vizitat primul punct de tip „Blue Dot” funcțional în România, care s-a deschis la vama Maramureșului cu Ucraina și este operațional. În acest centru activează reprezentanți ai ONG-urilor care au dorit să ofere sprijin pentru Ucraina și voluntari – cetățeni care și-au exprimat intenția de a da o mână de ajutor refugiaților ucraineni.
În centrul de tip Blue Dot se oferă refugiaților ucraineni servicii integrate, precum preluare, triere epidemiologică, asigurare de alimente și produse de strictă necesitate, transport și cazare în spațiile puse la dispoziție de societăți comerciale, instituții și persoane private.
De asemenea, voluntarii din acest centru pot oferi și terapie psihologică și prim-ajutor privind igiena, sănătatea și nutriția, consiliere juridică de bază, servicii de referire pentru cazuri de violență sau probleme de sănătate.
În prezent, sunt 29 de ONG-uri care se implică activ în acțiunile umanitare de susținere a refugiaților ucraineni din Maramureș, soldaților și civililor care au rămas pe teritoriul Ucrainei.
A fost aprobat proiectul privind extinderea programului „Testăm în Maramureș”. În urma adoptării acestui proiect de hotărâre, cetățenii ucraineni care vin în Maramureș și au nevoie de un test COVID-19 de tip RT-PCR sau antigen rapid, pot beneficia de testare gratuită în centrele partenere din acest program.
În ceea ce privește cazarea refugiaților, începând din 25 februarie 2022 la Sighetu Marmației este pregătită o tabără pe stadionul municipal, unde vor fi instalate corturi de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș, special amenajate pentru camparea cetățenilor ucraineni. Această zonă va fi una de triere, urmând ca ulterior refugiații să fie duși spre spații de cazare adecvate împreună cu familiile lor.
Cazarea pentru cetățenii ucraineni, partea de alimentație, îmbrăcăminte, medicamente, produse de igienă, dar și alte produse care sunt absolut necesare pentru traiul zilnic, vor fi asigurate de Consiliul Județean Maramureș.
Totodată, la nivelul județului au fost centralizate aproximativ 10.000 de locuri de cazare disponibile. Acestea au fost amenajate în instituțiile de stat și private, fiind puse la dispoziție și de administrații pensiunilor sau direct de proprietari privați.
Pentru gestionarea urgențelor medicale există deja un flux pregătit. Acestea vor fi preluate în primă fază de Spitalul din Sighetu Marmației.
Ionel Bogdan, președinte Consiliul Județean Maramureș, a vorbit despre importanța sprijinirii cetățenilor ucraineni în contextul actual:
„Este foarte important ca România, Maramureșul, să sprijine refugiații, familiile, copii, nepoții care în această perioadă fie trec granița în România, fie sunt pe punctul de a o face.
Mă gândesc la familiile din Ucraina ca și la familiile noastre, de aceea consider că trebuie să fim alături de frații noștri de peste Tisa, să le întindem o mână de ajutor și să le oferim ceea ce putem, astfel încât să salvăm familiile ucrainene.
Am văzut și mă bucur foarte mult că la nivelul județului Maramureș s-au constituit grupuri civile de către oameni din județ care vor să întindă o mână de ajutor ucrainenilor și care oferă spații de cazare pentru familiile de refugiați, lucru care demonstrează, încă o dată că Maramureșul are oameni cu suflet mare, care sunt alături de frații noștri de peste Tisa.
Îndemn maramureșenii la calm și le mulțumesc pentru tot sprijinul pe care sunt pregătiți să îl ofere vecinilor noștri de peste Tisa.
Suntem alături de familiile ucrainene, de ucrainenii din Maramureș, care au rude în Ucraina și îi asigur de tot sprijinul Consiliului Județean în aceste momente de cumpănă.”