Președintele interimar al României, Ilie Bolojan și prim-ministrul României, Marcel Ciolacu au dat curs invitației președintelui Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), și președinte al CJ Timiș, Alfred Simonis, de a participa la lucrările Adunării Generale Extraordinare a UNCJR, desfășurate în perioada 27-28 martie 2025, în județul Prahova.

Evenimentele organizate pe parcursul celor două zile au reunit peste 35 de președinți ai consiliilor județene din România, alături președintele interimar al României, Ilie Bolojan, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, Șerban Ciprian Constantin, viceprim-ministrul României și ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidaritații Sociale, Simona Bucura-Oprescu, președintele Uniunii Democratice Maghiare din România, Kelemen Hunor, candidatul comun al coaliției, Crin Antonescu, și secretarul de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Luminița Zezeanu.

În cadrul intervenției sale, președintele interimar Ilie Bolojan a subliniat importanța descentralizării și a unei colaborări eficiente între administrația locală și cea centrală:

Cred că suntem cu toții conștienți că, fără o descentralizare, fără un transfer de responsabilități cât mai mare posibil către administrația locală, către serviciile deconcentrate din teritoriu, nu vom putea să valorificăm apropierea pe care cei care au responsabilități în comunități o au față de cetățeni, în așa fel încât să dăm maxim posibil în condițiile date.

Fără o colaborare între administrația locală și cea centrală, nu putem performa. Dacă în anii în care am fost în administrație am reușit să fac câte ceva, a fost pentru că întotdeauna am căutat să colaborez atât pe orizontală, cât și pe verticală, cu toți cei cu care trebuia să colaborăm.

Discuțiile s-au concentrat pe teme esențiale pentru administrația publică locală, precum alocările bugetare din Planul Național de Redresare și Reziliență al României, finanțarea asistenței sociale, descentralizarea în domeniile tineretului, sportului și educației, problemele aeroporturilor regionale, reglementarea veniturilor din concesiuni pentru bugetele locale și alte aspecte de interes major pentru administrația locală.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a evidențiat importanța implementării eficiente a proiectelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR):

Prioritatea Guvernului, în acest moment, este PNRR. Am luat fiecare proiect în parte, cu fiecare ministru. Sunt proiecte, reforme și investiții. Reformele trebuie făcute la nivelul Guvernului, în timp ce investițiile sunt responsabilitatea anumitor ministere și administrațiilor locale. Foarte multe dintre ele, mai ales în zona de învățământ și sănătate, depind de colaborarea strânsă cu președinții consiliilor județene. Dacă vedem un pas după acest efort pe care va trebui să-l facem împreună, cred că este esențial să ne strângem din nou, să analizăm fiecare proiect în parte, din fiecare județ, și să urmărim atât stadiul fizic, cât și cel financiar.

Reprezentanții administrației publice centrale prezenți la eveniment au subliniat necesitatea consolidării colaborării cu UNCJR și celelalte structuri asociative ale administrației publice locale, pentru a asigura o dezvoltare echilibrată a României.

Președintele UNCJR, Alfred Simonis, și-a exprimat aprecierea față de sprijinul oferit de Guvern:

Este pentru prima dată când la o adunare a UNCJR participă prețedintele țării, ceea ce demonstrează că actualii guvernanți au întețles cât de importantă este administrația locală și colaborarea între consiliile județene, Guvern, Parlament și Președinție. Administrația trebuie să fie deschisă, transparentă, iar dialogul între autoritățile centrale și județene să nu fie partinic.

Discuțiile din cadrul Adunării Generale Extraordinare au reconfirmat angajamentul UNCJR de a susține dezvoltarea județelor printr-un dialog constant cu Guvernul.

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), înființată în anul 1993, este o organizație neguvernamentală, de utilitate publică și fără scop lucrativ, ce reunește toate județele din România.