European Local Citizens, proiectul european dedicat garantării drepturilor cetățenilor UE și evaluării impactului Tratatului de la Maastricht asupra vieții acestora, derulat în colaborare cu șase parteneri din Grecia, Ungaria, Spania, Portugalia, Cipru și România, s-a încheiat cu succes pe data de 8 aprilie 2025.

Evenimentul de închidere, organizat la București de către Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), a avut loc într-un cadru simbolic – Sala Drepturilor Omului din Camera Deputaților – și a reflectat angajamentul ferm față de protejarea drepturilor fundamentale și promovarea unei Europe unite.

Sorin Munteanu, directorul general al UNCJR, a deschis evenimentul subliniind relevanța subiectului dedicat Tratatului de la Maastricht și drepturilor cetățenilor europeni, esențial pentru înțelegerea prezentului și viitorului Uniunii Europene. De asemenea, el a mulțumit partenerilor pentru sprijinul acordat, a salutat prezența invitaților din Spania, Grecia, Portugalia, Ungaria și Cipru, țări care au contribuit semnificativ la conturarea drumului european.

Excelența Sa, prof. dr. Ion Diaconu, ambasador (p), a oferit o perspectivă diplomatică esențială asupra impactului Tratatului de la Maastricht asupra Uniunii Europene și asupra cetățenilor săi. În intervenția sa, domnia sa a subliniat rolul fundamental pe care acest tratat l-a avut în structura politică și economică a Uniunii Europene, transformând-o într-o entitate mai integrată și mai puternică pe plan global. Prof. dr. Ion Diaconu a evidențiat importanța ambasadelor și consulatelor în sprijinul cetățenilor europeni, mai ales în contextul în care, atunci când nu există o reprezentare directă a unei țări, acestea sunt esențiale pentru a asigura protecția drepturilor acestora.

Emanuel Cernat, Managing Partner al Corporate Affairs Strategies, a evidențiat în intervenția sa evoluția conceptului de cetățenie europeană, de la momentul adoptării Tratatului de la Maastricht până în prezent. El a subliniat faptul că acest tratat a consacrat pentru prima dată cetățenia Uniunii Europene ca un statut distinct, conferind cetățenilor drepturi concrete, precum libera circulație, accesul la piața muncii și participarea la viața democratică a Uniunii. Discursul său a oferit o perspectivă clară asupra modului în care aceste drepturi au influențat viața de zi cu zi a cetățenilor europeni și au consolidat sentimentul de apartenență la o comunitate unită prin valori comune.

Andra Diaconescu, Editor in Chief Euronews Romania, a vorbit din perspectiva experienței sale jurnalistice despre felul în care cetățenia europeană influențează accesul la informație, libertatea presei și dialogul public. A subliniat cum libertățile garantate de Uniunea Europeană permit jurnaliștilor să își desfășoare activitatea într-un cadru democratic, în care pluralismul și transparența sunt valori esențiale. Totodată, a evidențiat rolul presei în consolidarea unei conștiințe europene, prin reflectarea poveștilor și preocupărilor cetățenilor din toate colțurile Uniunii. Dincolo de provocările cotidiene ale meseriei, a punctat cât de important este ca jurnaliștii să rămână o punte de legătură între instituții și cetățeni, contribuind activ la o Europă mai informată și mai unită.

Coordonatorul proiectului Tessy Melidi de la Regiocopl LTD a prezentat livrabilul final al proectului, o bibliotecă digitală cu resurse valoroase despre cetățenie, drepturi fundamentale, libera circulație și accesul la vot, disponibilă publicului larg ca instrument de informare și sprijin.

Prezentarea a fost urmată de scurte intervenții din partea tuturor partenerilor care și-au împărtășit experiențele despre proiect și principalele lor concluzii pentru viitor. A fost un moment emoționant după 14 luni cu 6 evenimente internaționale care au început la Budapesta au continuat la Kallithea, Llauri, Erimi, Vizela și București, și șase evenimente locale.

Proiectul „European Local Citizens” a avut ca obiectiv principal creșterea gradului de conștientizare a drepturilor conferite de cetățenia europeană, în special în rândul expaților, migranților, tinerilor, femeilor și altor grupuri subreprezentate. Prin promovarea participării active la viața democratică și alegerile europene din 2024, proiectul a contribuit la consolidarea unei Europe mai incluzive, mai informate și mai unite.