Agenţia executivă europeană pentru educaţie şi cultură de la Bruxelles (EACEA), mandatată de către Comisia Europeană, va deschide la 28 octombrie a.c. o finanţare care vizează creşterea gradului de participare şi implicare a cetăţenilor în procesul de dezvoltare de politici publice.
Programul CERV oferă finanțare pentru implicarea cetățenilor în viaţa publică, asigurarea egalităţii pentru toți și punerea în aplicare a drepturilor și valorilor Uniunii Europene (UE). Obiectivul său general este de a proteja și promova drepturile și valorile consacrate în tratate, în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și în convențiile internaționale aplicabile privind drepturile omului. Această cerere are ca scop sprijinirea proiectelor promovate de parteneriate și rețele transnaționale care implică direct cetățenii.
Buget | Termen limită de depunere a aplicațiilor | Beneficiari | Eligibilitate țări/regiuni |
17.471.295 EUR Se acordă sume forfetare în funcţie de activităţile fiecărui proiect. | 10 februarie 2022 ora 17:00 la Bruxelles | – orice persoană juridică (organisme publice sau private) din statele participante la program; – solicitanţii trebuie să fie o organizație privată non-profit cu personalitate juridică (spre exemplu, organizații ale societății civile, instituții educaționale, culturale sau de cercetare); – partenerii pot fi o organizație non-profit cu personalitate juridică sau autorități publice locale/regionale. | state membre ale UE, țāri non-UE asociate la program |
Proiectele trebuie să reunească o gamă diversă de persoane din medii diferite în activități legate direct de politicile UE, oferindu-le oportunitatea de a participa activ la procesul de elaborare a politicilor publice comunitare în domenii legate de obiectivele programului.
Tematici:
- alegerile pentru Parlamentul European din 2024;
- modul în care criza COVID-19 a afectat dezbaterea democratică și exercitarea drepturilor fundamentale;
- abordări și instrumente democratice inovatoare (e-democrație);
- combaterea dezinformării și a altor forme de interferență în dezbaterea democratică;
- discuții și acțiuni legate de climă și mediu.
Se urmărește sprijinirea următoarelor inițiative politice:
- Planul de acțiune pentru democrație europeană,
- Raportul privind cetățenia UE 2020,
- Strategia de consolidare a aplicării Cartei Drepturilor Fundamentale în UE.
Informații suplimentare:
- Candidaturile trebuie depuse pe platforma CE „Funding and Tenders Opportunities”.
- Proiectele din cadrul acestei cereri trebuie să fie transnaționale.
- Fiecare proiect trebuie să implice organizații din cel puțin trei țări eligibile diferite care participă la program
- Solicitanții pot depune mai multe propuneri pentru proiecte diferite în cadrul acestei cereri şi pot participa la mai multe propuneri diferite ca parteneri în consorțiul proiectului.
- Cererile trebuie să fie redactate într-una din limbile oficiale ale UE (Notă: din motive de eficiență, Comisia recomandă solicitanților să folosească limba engleză).
- Durata proiectelor trebuie să fie cuprinsă între 12 şi 24 de luni.
- Se încurajează puternic implicarea autorităților regionale, judeţene și locale, în proiecte.