Comisia Europeană a deschis recent două cereri de propuneri de proiecte prin care se acordă finanţări pentru rezilienţa infrastructurilor, incluzând nivelul local şi regional, şi rezilienţa la dezastre în cadrul programului european: „Orizont Europa 2021-2027”, componenta „Securitate civilă pentru societate”.


Finanţările care prevăd necesitatea implicării ca beneficiari a autorităţilor locale şi regionale din statele membre, alături de alte părţi interesate, sunt disponibile prin următoarele cereri de propuneri:
• „Oraşe sigure şi inteligente” – tematica: „Soluții bazate pe natură integrate pentru a proteja infrastructura locală”, acţiuni de cercetare şi inovare – bugetul UE disponibil: 5.000.000 EUR;
• „Reziliența societală: creșterea gradului de conștientizare și pregătire la risc a cetățenilor” – tematicile:
„Îmbunătățirea pregătirii cetățenilor în cazul unui dezastru sau al unei urgențe legate de criză”, acţiuni de inovare – buget UE disponibil 5.000.000 EUR;
„Îmbunătăţirea pregătirii și gestionarea evenimentelor neașteptate cu impact ridicat și probabilitate scăzută”, acţiuni de cercetare şi inovare – buget UE disponibil 5.000.000 EUR;
„Sisteme îmbunătățite de prognoză a impactului și de avertizare timpurie, care sprijină desfășurarea rapidă a primelor răspunsuri în zonele vulnerabile”, acţiuni de inovare – buget UE disponibil 5.000.000 EUR;
„O mai bună înțelegere a comportamentului cetățenilor și reacții psihologice în caz de dezastru sau situație de criză” din cadrul cererii „Rezilienţa societală” prevede implicarea directă a organizaţiilor care reprezintă cetăţenii sau comunităţile, dar poate fi accesibilă, deopotrivă, şi autorităţilor locale şi regionale, acţiuni de cercetare şi inovare – bugetul UE disponibil: 5.000.000 EUR.

Termenul-limită pentru depunerea propunerilor, indiferent de cerere sau tematică este 23 noiembrie 2022.


Data demarării acţiunilor şi durata unui proiect sunt stabilite prin acordul de finanţare. Prin acelaşi acord se stabileşte şi rata cofinanţării, care poate varia până la 70% din totalul costurilor eligibile pentru acţiunile de inovare şi până la 100% pentru acţiunile de cercetare şi inovare.
Granturile sunt stabilite în acord cu programul de lucru specific al Comisiei Europene pentru perioada 2021-2022, care pot fi consultate aici.
Criteriile generale de admisibilitate, eligibilitate şi evaluare sunt prevăzute în anexele generale ale programului „Orizont Europa”.

Toate detaliile necesare depunerii propunerilor de proiect sunt disponibile pe portalul unic al Comisiei Europene „Funding and Tender Oppotunities”.
Peste 100 de potenţiali parteneri din majoritatea statelor membre sunt deja înscrişi pe platforma deschisă de Comisie pentru a sprijini colaborări între viitori solicitanţi şi părţi interesate.