În data de 12 octombrie 2021 consiliile judeţene Maramureş şi Timiş, alături de alte autorităţi judeţene şi regionale partenere din Bosnia-Herţegovina, Cehia, Croaţia, Italia, Polonia şi Spania, organizează seminarul european „Interoperabilitatea soluţiilor digitale”, în cadrul cadrul Saptămânii Europene a regiunilor și orașelor.
Vorbitorii vor prezenta experiențele și provocările cu care s-au confruntat comunităţile locale în perioada crizei sanitare provocate de Covid-19 şi perspectivele pentru redresarea postpandemică în contextul necesităţii tranziţiei digitale şi al rolului crucial pe care aceasta îl are în dezvoltarea economică şi socială actuală şi viitoare. Sesiunea atrage atenția utilizării sporite a serviciilor digitale, care au evidențiat în continuare importanța asigurării unui sistem fără frontiere și a unei piețe unice echitabile și accesibile pentru serviciile digitale. Sesiunea se va desfășura online în limba engleză, de la ora 12:30 – 14:00.
Cei care doresc să se înscrie la seminarul online pot accesa acest link: https://bit.ly/3kGv4Wa.
„Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor” este cea mai mare manifestare organizată de Comisia Europeană şi Comitetul European al Regiunilor dedicată politicii regionale şi urbane şi, implicit, inițiativelor locale favorabile unei dezvoltări sustenabile în folosul comunităților şi al cetățenilor. Temele discutate în această ediție sunt: Coeziune: de la urgență la rezistență; Tranziție verde: pentru o recuperare durabilă și ecologică; Tranziție digitală pentru oameni și Angajamentul cetățenilor pentru o recuperare incluzivă, participativă și echitabilă. Ediția cu numărul al 19-lea va debuta pe data de 11 octombrie 2021 și va avea 300 de sesiuni dedicate celor patru teme.
Programul din acest an, sub titlul „Împreună pentru redresare”, se axează pe capacitatea Uniunii Europene (UE) și a guvernelor naționale și regionale de a sprijini cetățenii europeni și comunitățile lor locale cu măsuri practice și politici publice care vizează investițiile într-un mediu mai echitabil, mai ecologic și mai viitor digital pentru recuperare. În acest sens, noua politică de coeziune și noua generație de programe ale UE pentru 2021-2027, precum și instrumentele financiare ale UE pentru abordarea crizei COVID-19, vor fi esențiale în cadrul evenimentului 2021. #EURegionsWeek va servi, de asemenea, ca o platformă pentru promovarea dezbaterii în curs privind democrația și implicarea cetățenilor în viitorul Europei.
„Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor” a luat naștere în anul 2003 sub numele de „Ziua porților deschise”. De atunci în fiecare an Comitetul European al Regiunilor, Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali, a invitat reprezentanțele locale și regionale la Uniunea Europeană cu sediul la Bruxelles să discute pe teme de interes comun. Din anul 2016 evenimentul și-a schimbat numele pentru a evita confuzia cu evenimentul anual „Open Doors/Open Days” („Ziua porților deschise”), organizat în luna mai de toate instituțiile UE în apropierea Zilei Europei, dar și cu evenimente similare organizate de reprezentanțele Comisiei în statele membre cu aceeași ocazie.