Comisia Europeană are deschisă până la 12 ianuarie 2022 o linie de finanţare prin programul pentru mediu şi politici climatice 2021-2027 – LIFE-, subprogramul „Tranziția către o energie curată”, care vizează pregătirea şi dezvoltarea capacităţii administrative a autorităţilor locale, judeţene şi regionale pentru tranziţia verde.

Titlul măsurii: „Sprijin tehnic pentru planurile de tranziție și strategii privind utilizarea unei energii curate la nivel local şi regional”

Buget disponibil: 7.000.000 EUR; cofinanţare de până la 95%

Eligibilitate: orice entitate publică şi privată legal constituită în statele membre ale UE şi ţări terţe participante la program (lista oficială este disponibilă aici. Pentru această cerere de propuneri de proiecte, aplicaţia poate fi depusă de un consorţiu format din minimum 3 entităţi din 3 ţări eligibile.

Obiectiv:

Această finanţare își propune să ofere autorităților locale și regionale capacitatea necesară pentru a furniza planuri și strategii sustenabile pentru tranziția energetică. Pentru a sprijini cu succes atingerea obiectivelor privind energia și clima, strategiile și planurile de tranziție trebuie să fie instituționalizate, transsectoriale și adaptate la nivelul de inovare, ambiția și contextul geografic specific al autorităților implicate.

Autoritățile locale și regionale reprezintă o pârghie decisivă pentru ca UE să își atingă obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2050. Factorii de decizie și administrațiile de la toate nivelurile subnaționale (regiuni, provincii, municipii, orașe, districte urbane, zone rurale, etc.) au nevoie să se angajeze și să planifice eficient tranziția către o energie curată a teritoriului, sistemelor și infrastructurilor energetice respective la un nivel de ambiție și un ritm fără precedent, cu un orizont de timp pe termen lung.

Printre altele, acțiunile ar trebui să:

Sprijine autoritățile regionale și locale în special în dobândirea competențelor și resurselor tehnice, juridice și sociale necesare pentru a oferi o planificare energetică holistică, integrată și incluzivă, bazată pe implicarea părților interesate și pe inovațiile sociale;
Sprijine înființarea de noi forme de structuri de guvernanță participativă care să implice mai multe părți interesate și cetățeni în planificarea și implementarea tranziției la energie curată;
Acorde o atenție teritorială specifică autorităților publice care doresc să instituie procese de planificare inovatoare prin intermediul structurilor-pilot locale și/sau prin zone geografice, localităţi, provincii și regiuni care, în ciuda nivelului lor semnificativ de ambiție, sunt încă în urmă, sunt afectate de tranziție și nu sunt încă pe deplin angajate în aceasta.

Surse de informare şi documente oficiale:

Regulamentul programului Life

Toate detaliile despre această finanţare sunt disponibile pe platforma europeană „Funding and Tender Opportunities”.