Comisia Europeană a deschis recent o cerere pentru finanțare 2022 în cadrul „Mecanismului de protecție civilă al Uniunii” (UCPM) 2021-2027.
Rețeaua de cunoștințe UCPM are misiunea de a reuni actori și instituții de protecție civilă și de gestionare a dezastrelor pentru a îmbunătăți situația generală a cunoștințelor din cadrul UCPM și pentru a încuraja capacitatea şi abilitatea UE de a face față dezastrelor.
Buget | Data limită de depunere a aplicațiilor | Beneficiari | Eligibilitate țări/regiuni |
4.000.000 € rata de cofinanțare este de 85% | 9 iunie 2022 (ora 17:00 la Bruxelles) | entități private, publice și organizații internaționale | statele membre ale UE; Norvegia, Islanda, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia,Turcia; țări IPA; țări ale Politicii de vecinătate (PEV); |
Cadrul legal pentru această cerere:
– Actul de bază este decizia nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 decembrie 2013 pentru instituirea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii și a normelor sale de aplicare (C (2014) 7489 final);
– Regulamentul financiar al UE 2018/1046 (versiunea în limba română)
– Cererea de propuneri de proiecte este lansată în conformitate cu Programul de lucru multianual 2021-2024.
Actul de bază precizează că „rolul autorităților regionale și locale în managementul dezastrelor este de mare importanță. Prin urmare, autoritățile regionale și locale trebuie să fie implicate în mod adecvat în activitățile realizate în temeiul prezentei decizii, în conformitate cu structurile naționale ale statelor membre”.
Obiective specifice:
Obiectivul 1- Proiectarea, dezvoltarea și implementarea comunităților/centre de expertiză multidisciplinare, bazate pe riscuri, pentru protecția civilă și managementul dezastrelor.
Obiectivul 2 – Proiectarea, dezvoltarea și implementarea de activități de dezvoltare a capacităților și științelor aplicate care contribuie la construirea și partajarea cunoștințelor, expertizei și abilităților în protecția civilă și managementul dezastrelor.
Tipuri de activităţi:
Exemplele includ, dar nu se limitează la următoarele activități: întâlniri, evenimente de networking, studii, sondaje, cercetări, ateliere, seminarii, dezvoltarea și testarea de noi tehnologii și instrumente IT.
Informații suplimentare:
✓ Potenţialii beneficiari sunt încurajaţi să viziteze portalul unic european „Funding and Tender Opportunities” pentru a consulta lista proiectelor finanțate în cadrul Apelului de finanţare 2020/2021 privind parteneriatele pentru rețele de cunoaştere.
✓ Durata maximă a implementării:24 de luni. Acţiunile trebuie să înceapă după semnarea granturilor (octombrie-noiembrie 2022).
✓ Aplicațiile pot fi depuse în oricare limbă oficială a UE, dar, pentru facilitatea evaluării, limba engleză este preferată.
✓ Propunerile trebuie depuse de un consorțiu format din cel puțin cinci solicitanți (beneficiari direcți, nu entități afiliate). Acesta trebuie să implice cel puțin trei solicitanți din cel puțin trei state membre diferite şi poate implica solicitanți din țările eligibile din afara UE.
✓ Coordonatorul trebuie să fie o entitate publică de protecție civilă dintr-un stat membru, trebuie să implice solicitanți cu experiență și expertiză diversă, inclusiv mediul academic, centre științifice, centre de formare, autorități de protecție civilă și organizații internaționale, printre altele. În condiţiile în care coordonarea nu aparţine unei entităţi de protecţie civilă, coordonatorul trebuie să deţină o scrisoare de sprijin din partea unei entităţi naţionale de protecţie civilă.
✓ Bugetul proiectului: între 250.000 EUR și 700.000 EUR/proiect. Subvenția acordată poate fi mai mică decât suma solicitată.
✓ Bugetul general este împărţit în 2 categorii: – 1.500.000 euro pentru proiecte fără tematică și sfera geografică predefinite; – 2.500.000 euro pentru proiecte cu tematică şi sferă geografică predefinite.
Textul oficial al cererii se găsește aici.
Informațiile detaliate şi sistemul de depunere a aplicaţiilor sunt disponibile aici.