Comisia Europeană, prin mandat de gestiune acordat Agenției Executive Europene pentru IMM-uri şi Consiliul European pentru Inovare – EISMEA -, a deschis, până la 16 februarie 2022, o cerere de propuneri de proiecte destinată sprijinirii IMM-urilor după perioada crizei sanitare şi creşterii economice a sectorului de turism.
Program european: Piața unică 2021-2027
Titlul cererii : “Relansarea post COVID-19 prin creșterea economică a turismului durabil și sprijinirea IMM-urilor”
Context: Turismul a fost unul dintre sectoarele cel puternic şi mai mult afectate de pandemia de COVID-19. Interdicțiile de călătorie, blocajele și preocupările legate de siguranță au contribuit deopotrivă la încetinirea creșterii și dezvoltării ecosistemului turistic în întreaga UE, în special pentru serviciile de cazare, călătoriile cu avionul, târgurile comerciale și evenimentele culturale, cu efecte indirecte grave asupra perspectivelor economice ale statelor membre ale Uniunii. Iar acest lucru s-a întamplat în contextul în care, în medie, turismul contribuia înainte de criza sanitară cu 11% la PIB-ul UE.
Obiectivul general al acțiunii este de a monitoriza performanța în materie de sustenabilitate a IMM-urilor din sectorul turismului, stimulând în același timp conștientizarea, dezvoltarea și capacitatea acestora în domeniul inovațiilor durabile.
Cererea urmărește, de asemenea :
– sprijinirea IMM-urilor din turism în dezvoltarea competențelor și capacităților lor în domeniul turismului durabil;
– să ofere IMM-urilor consolidarea capacităților, informații despre lanțul valoric și asistență tehnică;
– să dezvolte un cadru de monitorizare care colectează și pune la dispoziție în mod regulat date privind performanța IMM-urilor în materie de sustenabilitate;
– să promoveze soluții inovatoare pentru turismul durabil; și
– să construiască mecanisme eficiente pentru schimbul de bună practică și diseminarea instrumentelor și cunoștințelor transferabile între IMM-uri, inclusiv la nivel european.
Teme și priorități:
Apelul urmărește să promoveze strategii de sustenabilitate și inovații pentru sustenabilitate, pentru următoarele tematici:
· Turismul legat de conservarea patrimoniului natural și a biodiversității;
· Dezvoltarea agroturismului, a turismului sportiv, a turismului rural și a ecoturismului, cu o atenție deosebită pentru turismul din extrasezon, și în legătură cu respectarea autenticității și bunăstării comunităților gazdă;
· Dezvoltarea și sprijinirea turismului cultural în legătură cu patrimoniul cultural atât material, cât și imaterial.
Budget disponibil pentru această cerere: 12.420.000 EUR ; se acordă între 900.000 şi 1.200.000 EUR/proiect
Eligibilitate : entităti publice şi private din statele membre ale UE şi țări terțe participante la program, lista este disponibilă aici.
Propunerile trebuie depuse de un consorțiu transnațional, care îndeplinește următoarele condiții:
- are minimum cinci (5) și maximum opt (8) entități (cu excepția entităților afiliate) din cinci (5) țări eligibile diferite; din care minimum o (1) organizație are atribuții de sprijinire a afacerilor ;
- are minimum o (1) organizație de management al destinației (DMO) implicată, care se ocupă de sustenabilitatea aplicată în sectorul turismului;
Sursa oficială de informare şi depunere a aplicațiilor : portalul unic al Comisiei Europene « Oportunități de finanțare şi licitații » Funding & tenders (europa.eu)