Consiliul European pentru Inovare și Agenția Executivă pentru IMM-uri (EISMEA) de la Bruxelles, în colaborare cu Direcția generală politică regională și urbană (DG REGIO), a lansat oficial „Instrumentul de sprijin I3” (I3SF) și grupurile sale de discuții.

O componentă cheie a acestei Facilități de sprijin I3 este „Laboratorul de politici”, care include Grupurile de discuții I3 (I3DG).

cerere de exprimare a interesului pentru participare la aceste grupuri de discuţii este deschisă în prezent, iar pentru depunerea candidaturilor, termenul-limită este 16 februarie 2025.

Obiective:

Aceste grupuri abordează aspecte privind perspectivele din regiunile UE care participă sau doresc să participe la proiectele I3. Acestea vor oferi o platformă pentru schimburi între factorii de decizie politică în domeniul politicii de inovare și al colaborării interregionale. 

Grupurile urmăresc să răspundă interesului factorilor de decizie politică de a-și perfecționa politicile de inovare și de a testa noi abordări politice.

Scopul final al discuţiilor din cadrul grupurilor I3 este de a servi ca un instrument practic și util pentru beneficiari, inclusiv pentru factorii de decizie politică, întreprinderile și organizațiile de afaceri și instituțiile de cercetare. 

Prezentare generală a grupurilor de discuții I3 (I3DGs):

Grupurile de discuții I3 (I3DGs) se vor reuni pe parcursul a trei ani (2025-2027) pentru a aborda subiecte critice în colaborarea interregională.

În 2025, vor fi înființate trei grupuri, care se concentra pe teme specifice organizate în trei aspecte:

Ecosistem:

  • Implicarea autorităților de management în colaborarea interregională;
  • Dezvoltarea lanțurilor valorice regionale și globale, în special în zonele mai puțin dezvoltate;
  • Gestionarea ecosistemelor de inovare (de exemplu, descoperirea antreprenorială, politicile privind grupurile, platformele de inovare deschisă).

Investiții:

  • Sprijinirea IMM-urilor în identificarea ideilor de investiții interregionale și de extindere;
  • Consolidarea pregătirii pentru investiții și a capacității de elaborare a planurilor de afaceri și de investiții;

Condiții-cadru și cadru de reglementare:

  • Îmbunătățirea politicilor de inovare și a cadrelor de reglementare în regiunile mai puțin dezvoltate (cadru de reglementare, promovarea experimentării și a cazurilor pilot, achiziții publice de inovare pentru a crea o cerere de inovare);
  • Facilitarea colaborării transfrontaliere, a accesului la infrastructură, a schimbului de personal, precum și a formării și dezvoltării competențelor și a elaborării de standarde și reglementări prin intermediul mediilor de testare (sandbox-uri);
  • Explorarea spaţiilor de testare privind reglementarea, testarea performanţiei și a normelor privind ajutoarele de stat.

De ce să participați?

Grupurile de discuții vor aborda nouă teme critice pe parcursul a trei ani (2025-2027), cum ar fi colaborarea interregională, implicarea părților interesate și instrumentele de finanțare. În fiecare an, vor fi convocate trei grupuri, oferind experților o platformă pentru:

  • Schimb de informații și bune practici privind inovarea interregională;
  • Contribuţie la elaborarea politicilor și la planificarea strategică;
  • Crearea de rețele între regiunile europene.

Criterii de eligibilitate:

  • Experiență relevantă în gestionarea Fondurile ESI/FEDR sau experiență în elaborarea și punerea în aplicare a strategiilor de specializare inteligentă (S3) în cadrul regiunii.
  • Un mandat de colaborare interregională aliniat la condiția de abilitare S3 „Buna guvernanță a strategiei naționale sau regionale de specializare inteligentă” și/sau participarea la proiecte I3, componenta 2b, proiecte Interreg, platforme tematice de specializare inteligentă (TSSP) și parteneriate asociate.
  • Angajamentul față de participarea activă, inclusiv articularea motivațiilor pentru aderare și a contribuțiilor așteptate, precum și beneficiile anticipate pe care se așteaptă să le obțină pentru organizația și regiunea lor.
  • Reprezentare echilibrată din punct de vedere geografic, al expertizei și al genului, cu accent pe regiunile mai puțin dezvoltate.

Pagina oficială pentru depunerii aplicaţiei poate fi accesată aici.